maanantai 11. huhtikuuta 2016

Isoveli

Tässä päivänä muutamana etsin uutta kansikuvaa Facebookiin. Halusin sellaisen, missä molemmat lapseni ovat. Ei niitä kovin montaa ole, mutta muutama kuitenkin. En ollut oikein tyytyväinen mihinkään. Pikkusisko, Seela muuten nimeltään, on kasvanut niin kovasti ettei hän näyttänyt itseltään. Ei ole enää vauva, vaan sellainen pieni taapero jo.

Sitten tajusin, ettei niitä kuvia koskaan tule enempää. Peetusta on otettu kaikki kuvat, mitä ikinä tullaan ottamaan. Ja uusimmissakin Seela on vain muutaman kuukauden vanha.

Tämä surukuoppaan tiputtava ajatus oli varmaankin kulminaatiota sille, mitä viime viikkoina olen paljon surrut muutenkin; Peetu ja Seela eivät saa kasvaa yhdessä. Kun "vauva" on oppinut niin paljon uusia temppuja, olen huomannut miettiväni paljon enemmän sitä, mitä he toisissaan menettivät. Peetusta olisi tullut mainio isoveli, hän oli sitä jo. Viimeisenä päivänään hän ei juuri jaksanut jutella tai edes katsoa telkkaria, mutta vauvan nähdessään hän jaksoi sanoa ilahtuneella äänellä "moi Seela". Sitten pää painui takaisin tyynyyn. Tuo muisto rutistaa sydämestäni.

Mutta silti olen valtavan onnellinen siitä, että he saivat elää yhdessä edes nuo muutamat kuukaudet. Seelalle jää paljon kerrottavaa heidän yhteisistä hetkistään. Siitä, miten Peetu luki Seelalle, huolehti että tutti pysyy suussa, heilutti sitteriä (heilutti, potki, ravisteli, piti katapulttina, yritti itse kiivetä vauvan viereen, mitä näitä nyt on). Ja siitä, miksi Seelalla on nimiäiskuvassa poskessaan naarmu, kun Peetu kävi vähän osoittamassa mieltään. Miten Peetu kuljetti aina käytetyt vaipat juhlallisesti roskikseen, "saanko auttaa saanko". Miten ne kumauttivat kerran päänsä yhteen ja molemmat alkoivat parkua samalla sekunnilla täyttä kurkkua.

Olen itse ollut perheen ainoa lapsi, joten tämä kaikki oli hirveän kiehtovaa. Odottaessani Seelaa pelkäsin miten hän joukkoon mahtuu. Tuntui, että parissa vuodessa minusta, Jussista ja Peetusta oli tullut tiivis kolmikko omine juttuinemme. Sen kokoinen perhe oli minulle tuttu ja mietin, tuntuuko vauva ylimääräiseltä. Ei tuntunut, ei tietenkään. Sen sijaan seurasin kiehtoutuneena sisaruussuhteen kehittymistä. Kaipaan sitä mielettömästi. Toisinaan olen ajatellut, että Peetulle olisi ehkä ollut kivempi, jos hän olisi saanut elää elämänsä ainoana lapsena. Mutta minulle on äärettömän arvokas asia, että opin tuntemaan Peetua isoveljenäkin. Tiesin hänestä taas sen verran enemmän, kun näin miten hän suhtautui vauvan tuloon ja muuttuneeseen perheeseen.

Välillä mietin sitäkin, miten Seela tulee aikanaan asian käsittelemään. Tuleeko jotain kriiseilyä vai kasvaako vain tietoisuuteen siitä, että perheeseen kuuluu myös näkymätön veli. Onneksi sen aika on vasta sitten joskus, kun me olemme uskoakseni omassa surussamme päässeet jonkinlaiseen hyväksymiseen.

Sitä paitsi samalla tavalla kuin Peetu muutenkin, elää tuo sisaruussuhdekin kuvitelmissamme. Mitä enemmän Seela touhuaa, sitä enemmän puhumme Jussin kanssa siitä, miten Peetu olisi asiaan suhtautunut. Miten olisivat nauraa räkättäneet toisilleen, miten Peetu olisi komentanut Seelaa meitä matkien ja miten Peetu olisi käynyt tuuppimassa Seelaa nurin, kun tämä opettelee seisomaan kahdella huteralla jalallaan. Käsittämättömiä asioita sitä huomaa haikailevansa. 

Enemmän kuin Peetun syntymäpäivää, pelkään jo nyt sitä päivää, kun Seela menee Peetusta ohi. Siihen on vielä reilut kaksi vuotta, mutta se ahdistaa. Peetun piti olla isoveli, Seelan pikkusisko. Mitä sitten tapahtuu, kun pikkusisko onkin vanhempi kuin isoveli? Siihen asti vertailen heitä jatkuvasti, mutta mitä sen jälkeen? Seela tulee oppimaan paljon asioita, joita Peetu ei ikinä oppinut. Taas se karmiva, lohduton ajatus; Peetu jää perheen pienimmäksi. Hänen piti olla isoveli, esikoinen, tienraivaaja. Ja hän jää pienimmäksi, ikuisesti kaksi vee. Isoveli, josta tulee pikkuveli.


5 kommenttia:

  1. Välillä on niin vaikea hahmottaa, kuinka paljon ulottuvuuksia lapsen kuolemassa onkaan. Ja kuinka kauaskantoisia ne ovat! Pysäytit taas miettimään, kuinka moniulotteisia vaikutuksia esikoisen kuolemalla on perheeseen ja tulevaisuuteen. Ja kuinka monen asian kohdalla se luopuminen täytyy tehdä - tänään, huomenna ja vielä pitkällä tulevaisuudessakin. Olen todella onnellinen, että Seela (kuinka kaunis nimi!) ja Peetu saivat olla sisaruksia yhdessä toisilleen, ne muistot ovat varmasti kultaakin kalliimpia, Seelallekin sitten tulevaisuudessa.

    Olen miettinyt, miten kuopus muodostaa identiteettiään ollessaan perheen vanhin lapsi, mutta ei kuitenkaan esikoinen? Vaikuttaako näkymätön isoveli kuinka vahvasti Seelan identiteetin rakentumiseen? Itse olen esikoinen ja isosisko ja ne identiteetit ovat minussa todella vahvoina. Välillä tuntuu, että mieli menee solmuun, kun uppoutuu syvälle näihin eri ulottuvuuksiin. Vaikeita kysymyksiä ja valtavia asioita...

    VastaaPoista
  2. Niinpä, se on hirveän kiemurainen ajatusviidakko. Teillä vielä kiemuraisempi, koska Rasmuksesta ei ole yhteisiä kuvia tai tarinoita mahdollisten pikkusisarusten kanssa. Mulle on ihan kunnia-asia että Seela hahmottaa olevansa pikkusisko, ei esikoinen tai ainoa lapsi. Ja että aikanaan kun hän piirtää kuvan meidän perheestä, niin siinä kuvassa on myös Peetu jossain muodossa. Silloin tiedän onnistuneeni. Sulle asia on sitten vielä eri tavalla sekava, koska itse olet se esikoinen ja isosisarus, joka (toivottavasti jonain päivänä entisestään kasvavasta) perheestä puuttuu. Tai siis siitä fyysisestä perheestä, tiedät kyllä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näinhän asia on, Peetu on aina teidän esikoinen ja Seela pikkusisko - vaikka aika jossain kohtaa muuta väittääkin. Haluan itsekin pitää ajatuksen Rasmuksesta esikoisena ja isoveljenä kirkkaana mahdollisten tulevien sisarusten kohdalla. Uskon, tai oikeastaan tiedän, että onnistut tehtävässäsi varmasti. Rakkaus Peetuun välittyy niin käsittämättömän vahvana, että uskon hänen elävän erottamattomana, vaikkakin silmälle näkymättömänä, osana teidän perhettä!

      Poista
  3. Voimia sinulle kamalan paljon. Minäkin olen haudannut oman Peetu-poikani. Huhtikuussa 2014 siunasimme uurnan kirkossa. 10.4.2014 hän olisi täyttänyt 8 vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi meitä huhtikuisten Peetujen äitejä. Hieno nimi oli teidän rakkaallanne. ♥ Kiitos voimantoivotuksista ja voimia sinullekin tästä eteenpäin.

      Poista