perjantai 15. huhtikuuta 2016

Peetun syntymä

Tilanne on ennallaan. Tuntemukset ovat samanlainen sekametelisoppa kuin tähänkin asti; surua, ikävää, ahdistusta, kiitollisuutta yhteisestä ajastamme. Syöpäpelko on hetkeksi irroittanut otettaan, epäilemättä vain tiukentaakseen sitä taas varoittamatta.

Muutaman viikon aikana olen huomannut unohtavani asioita Peetusta. Sitä muistaa ne tietyt asiat, ja sitten on paljon, mikä yhtäkkiä muistuu ja mitä huomaa unohtaneensa. Siksi ajattelin kirjoitella tänne myös jonkinlaista elämäkertaa Peetusta. Järjestelmällisesti joitain asioita, joita muistan ja haluan muistaa. Ja kaikki alkaa tietenkin syntymästä.

Tai oikeastaan kaikki alkaa niistä kahdesta viivasta, jotka ilmestyivät tikkuun elokuussa 2012. Olimme yrittäneet vauvaa reilut puoli vuotta, vuodenvaihteen häidemme tienoilta asti. Pettymys oli valtava kuukausi toisensa jälkeen. Mutta elokuisena alkuiltana kaikki muuttui. Olimme hirveän iloisia, hämmentyneitä, ihan pihalla. En malttanut olla kertomatta työkavereille heti seuraavana työpäivänä, suurin osa kavereistakin tiesi odotuksestamme jo ennen kuin ehdimme ensimmäiseen ultraan.

Raskausaika oli helppo, itse asiassa molemmat raskauteni ovat olleet. Lukuunottamatta satunnaisia närästysepisodeja, alun kuvotusjaksoa ja hetkittäisiä selkäkipuja, olen päässyt todella vähällä. Niin kauan kuin muistan, olen koittanut piilotella kaikenmoisia makkaroita kaikenlaisiin viritelmiin, nyt nautin hurjasti kasvavasta mahasta ja siitä, kun sain hyvällä syyllä esitellä sitä.

Pääsiäisenä laskettuun aikaan oli vielä pari viikkoa. Ei merkkiäkään lähestyvästä synnytyksestä, jota malttamattomana odotin. En siksi malttamattomana, että olisin ollut kypsä raskauteen, vaan koska olin alkanut jännittää synnytystä. Uskoin kaiken menevän hyvin, mutta pelkäsin kipua. Ei tuntunut yhtään todelliselta, että olin oikeasti loppumetreillä.

Kunnes sunnuntai-iltana katselimme Isänmaan puolesta -sarjan kauden päätösjaksoa, jota oltiin hartaasti odotettu. Viimeisellä mainostauolla kuului poksahdus, jota seurasi loiskahdus. Sitä puolestaan seurasi hysteerinen kikatus ja jonkinlainen härdelli. Puolenyön aikaan lähdimme matkaan kohti sairaalaa, hiljaisina ja epäuskoisina halki pääsiäistä juhlivan kaupungin.

Supistukset eivät alkaneet vesien menosta huolimatta, joten minä jäin sairaalaan odottamaan tilanteen kehittymistä ja Jussi lähti kotiin nukkumaan, tai ainakin sitä yrittämään. Kahden aikaan suljin silmäni ja tunsin alaselässäni särkyä. En ehtinyt nukkua silmäystäkään, kun tajusin kovenenien särkyjen tulevan ja menevän kymmenen minuutin välein. Etsin hoitajan hiljaiselta osastolta ja sanoin uskovani, että supistukset ovat alkaneet. "Uskot vai? Kyllä sinä sen tiedät  kun ne alkavat", hän sanoi. Pitkät tunnit vaeltelin pitkin aution osaston käytävää, katselin seinillä olevia kuvia vastasyntyneistä, kuljetin mukanani kirjaa ihan kuin sitä olisin saanut luettua. Kipu yltyi ja tunsin oloni todella yksinäiseksi.

Seitsemältä oli jo tukalaa. Jatkoin päämäärätöntä taivaltani pitkin heräilevää osastoa ja katselin parkkihalliin saapuvia autoja ikkunasta. Mietin, että tuolla nuo ihmiset elävät niin kuin kaikki olisi ennallaan, eikä mikään kuitenkaan ole. Enpä tiennyt silloin, että vajaan kolmen vuoden kuluttua ajattelisin samoja ajatuksia vain parin kerroksen päässä lastenpolin aulassa, hyvästeltyäni juuri pojan, joka tuolloin teki tuloaan.

Vasta yhdeksältä minut tutkittiin ja todettiin että tilanne tosiaan oli päällä. Sain soittaa Jussille, joka oli juuri herännyt parin tunnin nokosten jälkeen ja käskeä hänen lähteä tulemaan. Siirryin synnytyssaliin ja muistan ajatelleeni, ettei tällaista kipua kukaan kestäisi, ellei sillä olisi hyvä syy. Tunne oli samalla kammottava ja jotenkin jännittävä, minusta oli tulossa äiti ihan kohta, minä synnytin!

Jussi saapui kymmenen minuuttia ennen kuin sain epiduraalin. Onneksi hän sentään oli Seelan luomuperätilasynnytyksessä mukana alusta loppuun, jottei hänelle jäänyt liian ruusuinen kuva touhusta. Epiduraalin jälkeen taivas aukeni hetkeksi, uskomaton mömmö! Tunnin kuluttua tilanne olikin jo edennyt grande finaleen. Minut valtasi pakokauhu, en uskaltanut ponnistaa vaikka tiesin ettei muuta ulospääsyä tilanteesta ollut. Tunnin siinä pinnisteltyäni supistusten voimaa vastaan rohkaisin itseni ja pääsiäismaanantaina, aprillipäivänä, kuulaana pakkaspäivänä kello 12:42 Peetu saapui elämäämme. Turha sitä tunnetta on edes yrittää kuvailla, sen tietävät ne jotka ovat sen kokeneet. Ja kuitenkaan eivät tiedä, koska se oli meidän hetkemme, meidän lapsemme, meidän tunteemme. Mutta huumaava se oli. Ja vaikkei niitä yksityiskohtia enää muistakaan, sen tunteen kyllä muistaa.


11 kommenttia:

  1. Tapasimme puistossa tällä viikolla. Ajatella, en edes tiennyt (tai ehkä muistanut) nimeäsi! Olet ollut vain "Peetun äiti". Niin monesti käy, lasten nimet muistaa, ei aikuisten...

    Lähdettyäsi minuun iski syyllisyys, olisinko voinut auttaa jotenkin, miksen ollut yrittänyt tavoittaa teitä... Ja muistin kuinka ennen joulua oli eräässä facebook-ryhmässä avunpyyntö perheelle, jonka lapsi oli menehtynyt äkillisesti. Muistan miten silloin mietin että olikohan ollut jokin sydänvika kyseessä. Mutta se perhe olittekin te! Niin lähellä enkä minä tajunnut!

    Niin monesti olen tänä vuonna miettinyt teitä ja ajatellut että ehkä teillä vain sairastellaan paljon, niinkuin meilläkin alkuvuodesta. Muistan miten viime syksynä teillä sairasteltiin. Ja miten hyvin muistankaan Peetun viilettävän puistossa päässään se (minun mielestäni!) aivan ihana musta pipo, joka näytti ihan Mikki Hiiren korvilta!
    Voi miten sitä näkyä kaipasinkaan, kun kuuntelin tarinaasi!
    Te ette olleetkaan vain sairastelleet, olette kokeneet jokaisen vanhemman pahimman painajaisen!

    Illalla silitin oman 3-vuotiaani poskea ja itkin elämän epäreiluutta, sitä että sinä et voi tehdä niin. Se on niin väärin, niin hemmetin väärin!

    Toivon teille niin paljon kaikkea hyvää!
    Toivon että vielä tavataan!

    Terveisin
    Joaksen ja Josian äiti

    VastaaPoista
  2. Kiva kun löysit tämän blogin, kiitos kun luit ja kirjoitit! Oli kiva nähdä teitä. Olen myös miettinyt teitä paljon, varsinkin sitä miten Joas oli yksi niistä harvoista joiden kanssa Peetu leikki jo tosi nätisti ilman suurempia nahisteluja. Pojilla oli kyllä silminnähden hauskaa yhdessä ne muutamat kerrat. Itse muistan parhaiten kun kirmasivat uudestaan ja uudestaan läpi sen nilkansyvyisen lammikon. :) Hyvä muisto se. Toivottavasti tavataan vielä!

    VastaaPoista
  3. Anteeksi, en löydä sanoja, mutta haluaisin jotenkin ilmaista osanottoni ja kertoa, kuinka itkin ja itken lukiessani kirjoituksiasi. Vaikutatte maailman vahvimmilta ja upeimmilta vanhemmilta, enkä pystyisi edes kuvittelemaan itseäni käymään läpi tällaista surua. Kiitos, kun olet purkanut ajatuksiasi sanoiksi. Otan osaa. Olen pahoillani. Tämä on niin väärin.

    Emme tunne, mutta jostain syystä minulle tuli valokuvista sellainen olo, että olisimme istuneet samassa synnytysvalmennuksessa neuvolassa - olen tosin niin tunteikkaassa olotilassani luettuani Peetusta, että mieleni saattaa tehdä nyt omia juttujaan. Tarinanne koskettaa erityisesti, koska olen myös turkulainen äiti ja lapsemme näyttävät syntyneen varsin samoihin aikoihin. Esikoispoikani syntyi maaliskuussa 2013 (hymyileväinen ruskeasilmäinen traktorimies hänkin) ja hänen pikkuveljensä tammikuussa 2015.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä toki anteeksi pyydä, kaikki kommentit luen mielelläni! En olisi itsekään voinut kuvitella itseäni tähän tilanteeseen, saati että neljä kuukautta lapseni kuolemasta näyttäisin jotakuinkin normaalilta ihmiseltä ja käyttäytyisinkin siten. Kuka tietää, millaisia aikoja vielä edessä on. Mutta kuten todettu; näitä asioita tapahtuu, ei niitä anneta niille ketkä pystyvät ne kestämään, ne vain tapahtuvat. En minäkään ollut tähän valmis tai "sopiva". Pakko on selviytyä, jo tuon pikkusiskonkin takia ja Peetun "kunniaksi". Emme ole voineet olla samassa valmennuksessa, koska meille ei tällä alueella sellaista järjestetty lainkaan. Jollain joukkoluennolla kyllä taisimme käydä pyörähtämässä.. :) Voi pieniä ruskeasilmäisiä traktorimiehiä, varmasti olisivat viihtyneet yhdessä!

      Poista
  4. Me saimme periä tämän maailman ihanimman pipon, jota poikani kantaa nyt ylpeydellä ja toivonkin, että siitä siirtyisi positiivista energiaa ja reippautta, jota Peetussa ihailin ❤️
    -Krista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin kommentoida suoraan tuonne Emman komentin alle, siinä näemmä onnistumatta...

      Poista
    2. Blogger ei tykkää sinusta, mutta minä tykkään. ♥

      Poista
  5. Hei Teija ja Jussi.

    Löysin blogisi muutama päivä sitten. Olin kuullut asiasta jo aiemmin Facebookin mamiryhmän kautta ja silloin jo lähetin lämpimiä ajatuksia teille, vaikken teitä tunnekaan.

    Olen itkenyt valtoimenaan lukiessani kirjoituksiasi. Ensinnäkin, koska kirjoitat niin valtavan kauniisti Peetusta. Tekstistäsi huokuu ikuinen, pyyteetön ja ehtymätön rakkaus lapsiasi kohtaan. Toisaalta olen itkenyt myös tätä elämän epäreiluutta. Miten kamalan asian voi ihminen elämässään kohdata! Sitä en toivoisi kenellekään, ei ikinä! Itken sitä, että Peetu ei saanut jatkaa onnellista elämäänsä rakastavassa perheessänne ja että jouduitte hyvästelemään hänet aivan liian aikaisin. Itken Peetua ja itken teitä. Sitä menetystä.

    Minua lohduttaa ajatus, että kun yksi ovi sulkeutuu, niin jossain toinen ovi aukeaa. Että kaikella olisi joku tarkoitus, joka ehkä joskus myöhemmin selviäisi. Toisaalta omien (tähän verrattuna vähäpätöisten) menetysten äärellä olen ajatellut myös, että meille ei anneta kannettavaksi enempää kuin mitä jaksamme kantaa. En tiedä, onko näin. Mutta se ajatus lohduttaa ainakin minua.

    Peetu oli valtavan kaunis lapsi. Haluan toivottaa teille hyvää jatkoa ja paljon jaksamista. Olen myös rukoillut puolestanne, vaikka luinkin blogista, ettette kirkkoon kuulukaan. Halusin vain "välittää" jotakin kautta nämä lämpimät ajatukset teille ja toivoa, että jonain päivänä se riipivin ikävä muuttuisi kauniiksi kaipaukseksi ja että teillä olisi hyvä olla.

    Muistot jäävät elämään, samoin rakkaus.

    Kaikkea hyvää teille. Olette ajatuksissani.

    - Erika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun luit ja kirjoitit! En voi tarpeekseni kuulla sitä, että kirjoituksestani välittyy Peetun elämä, rakkautemme ja tämä surumme. Tuntuu pahalta, että tuntuu hyvältä kun muut itkevät. :) Se lämmittää ja lohduttaa, tiedän ettei Peetun muisto unohdu, että se pieni poika on elämällään ja kuolemallaan koskettanut lukemattomia ihmisiä ja hänet tullaan muistamaan.

      Poista
  6. Voi kuinka söpö käärö! Se oli varmasti aivan erityislaatuinen kevätpäivä, kun hän maailmaan saapui - ja onneksi saapuikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan, onneksi saapui. Tästä tuskasta huolimatta en hetkeäkään ole toivonut että hänet voisi pyyhkiä pois; ettei olisi muistoja muttei tätä suruakaan. Otan koko paketin, koska se tarkoittaa että sain olla hänen äitinsä. En kuka tahansa, vaan toinen läheisimmistä ihmisistä, äiti, maailman ihmellisimmälle lapselle (koska sellainen oli Rasmus ja sellainen oli Peetu, sellainen pitäisi jokaisen lapsen olla vanhemmilleen).

      Poista