tiistai 22. marraskuuta 2016

Päivystyksessä

Sunnuntai-iltana kävin Seelan kanssa päivystyksessä. Tyttö nasautti otsansa keittiön laatikon teräväreunaiseen vetimeen. Verta syöksähti ensin kunnolla, mutta se loppui pian, samoin kuin itku. Haava oli kuitenkin niin syvän näköinen, että päätin lähteä näyttämään sen jollekin viisaammalle. Lopputulemana pieni tippa liimaa, kotonakin olimme jo tunti haaverin jälkeen. Saimme hurjan hyvää palvelua (kiitos sinulle, jos satut lukemaan tätä) ja ainakin tällä kertaa päivystys sai meiltä täydet pisteet.

Ajomatkalla takaisin kotiin oloni oli epämääräisen rauhaton. Ihan kuin jotain olisi jäänyt kesken. Osittain tuo levottomuus varmasti liittyi siihen, että sain ohjeet herättää Seelan yöllä pari kertaa aivotärähdyksen varalta. Vaikka kaikki näytti olevan aivan hyvin, enkä pelännyt Seelan vuoksi tippaakaan oikeastaan missään kohtaa, oloni oli samalla tavalla levoton kuin aina lapsen sairastaessa. Koskaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu, mennäänkö parempaa vai huonompaa kohti. Sellaista se oli jo Peetunkin ensimmäisten korvatulehdusten aikaan. Ei siinä ole kyse lapsen kuoleman pelosta, ei ainakaan tietoisuuteni päällimmäisellä tasolla.

Tarkemmin tuota epämääräistä oloani tutkiskellessani löysin tunteen siitä, että kaikkia asioita ei oltu hoidettu loppuun; toisen lapseni asia jäi aivan kesken. Ei tullut aivotärähdysohjeita, laastareita, saunakieltoja, ei lääkärin vakuuttelua siitä että säikähdyksellä selvisitte, nyt vain kotiin rauhoittumaan. Tuli nivaska kriisiohjeita, tuli surunvalittelut ja hautajaiset, lapsi jäi sinne eikä häntä sen koommin ole näkynyt. Tuota nihkeää tunnetta lisäsi päivytyksen pihaan parkkeerattu ambulanssi numero 1211, sama jolla Peetu matkusti viimeisen matkansa meidän kanssamme.

Jokunen kuukausi sitten näin unta, jossa Seela putosi portailta ja meni hetkeksi tajuttomaksi. Hänet vietiin sairaalaan, laitettiin sellaiseen lasten sairaalasänkyyn ja kärrättiin osastolle muiden lasten joukkoon. Jossain vaiheessa hän muuttui Peetuksi. Muistan ajatelleeni unessa, että "nyt meni jo paremmin, viimeksi ei ehditty sairaanhoidon piiriin asti ennen kuin lapsi kuoli". Iso pyörä pyörii, melkein vuosi on mennyt ja alitajunta pureskelee vieläkin tätä kaikkea täydellä teholla.

Matkalla päivystykseen höpöttelin Seelalle, jotta sain tarkkailtua hänen vointiaan ja pidettyä hänet kohtuullisen hyväntuulisena vaikka iltaväsy alkoikin jo painaa. Siinä höpötellessäni kysyin häneltä, mitä kissa sanoo. Peetun ollessa Seelan ikäinen hänen mielestään kissa sanoi "vaivaivai", sellaisella valittavan naukuvalla äänellä. Hän oli niin vakuuttunut tästä, että ennen kuin osasi sanoa "kissa" hän kutsui kyseisiä eläimiä termillä "vaivaiva". Perhepäivähoitajan luokse mennessä rappukäytävä raikui, kun Peetu odotti näkevänsä tädin lemmikit; "vaivaivai!". Seelan mielestä kissa muuten sanoo "iiäi".

Joka tapauksessa, juuri kun olin kysynyt Seelalta mitä kissa sanoo ajaessamme sunnuntai-iltana kaupungin halki, ja ennen kuin Seela ennätti vastata "iiäi", viereistä kaistaa pitkin meidät ohitti auto. Sen rekisterinumero oli "VAI-XXX". Hymähdin itsekseni. Jos uskoisin johonkin, niin uskoisin että Peetu se siellä vastaili äitin hölmöihin kysymyksiin.

6 kommenttia:

  1. Välillä nuo sattumat on niin hassuja, että vaikka minäkään en usko, tulee kuitenkin lämmin olo. Pieni leikittely ajatuksella, että rakas kuulee ja vastaa, auttaa.

    Hyvä, että Seela on kunnossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan, ei sitä tarvitse kokea mitään uskonkriisiä tai analysoida teorioitaan sen tarkemmin. Jos jokin sattuma tuo hetkeksi lämpimän olon, niin tuokoon vaan. :)

      Poista
  2. Satuinhan minä tätä lukemaan, kuten kaikki aikaisemmatkin tekstit :) Oli mukava, jos pystyin olemaan avuksi. Sunnuntai-ilta on vain niin harmillisen kiireinen, että siinä on vähän sellainen päivää-jaahastämmöinen-tupsuttelu-ohjeet-kiitosnäkemiin -olo. Terveisiä Seelalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vielä hyvästä hoidosta ja siitä että otit meidät vastaan eikä minun tarvinnut selitellä mitään kenellekään. Ja kiitos, että luet!

      Poista
  3. Hei Teija!

    Päädyin blogiisi ja olen lukenut tänne saakka yhdeltä istumalta. Koen surua, rakkautta, ikävää, tuskaa ja sitten huomaan naurahtavani ja hymyileväni "vai".

    Minun isäni kuoli reilu 10 vuotta sitten, äitini puolitoista vuotta takaperin. Isäni kuoltua suurin ja itkin. Olin rikki. Äitini kuolema oli helpompi käsitellä. Ei sitä tuskaa kuin isäni kuoltua. Sittemmin käsitin, että nyt minun ei tarvinnut surra jäljelle jäävän surua ja hänen tulevaa elämäänsä. Siksi se oli helpompaa.

    En tiedä mitä yritän selittää ja miksi, koin tämän kertomisen olevan tärkeää.

    Mitä sinulle Teija kuuluu tänään? Se vaihe blogissa, jolloin olet päivittänyt Seelan kuvan tuo lohtua lukijalle. Elämä todella jatkuu.

    On runo, jossa sanotaan jotenkin näin: elämän vaakasuoraan menoon iskettiin pystypuu risti, syntyi uusi ajanlasku ennen ja jälkeen.

    Tämä blogi kertoo siitä, että elämä ei pääty. Olomuoto vaihtuu, rakkaasi ovat aina mukanasi.

    Halaus sinulle Teija!

    T. Suvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pahoillani Suvi etten ole huomannut kommenttiasi.

      Tänään minulle kuuluu hyvää. Kaikesta siitä huolimatta, mitä viimeisen kahden vuoden aikana olen kokenut, olen onnellinen. En voi muuttaa mennyttä, mutta voin kunnioittaa elämästni lähteneitä iloitsemalla heidänkin puolestaan. Hetkittäin kaipaan ja itsen, joskus jopa kietoudun hetkeksi marttyyriuden lämpimään kaapuun, mutta sitten nousen ja hmyyilen. Elämä kantaa. Kiitos halauksesta. :)

      Poista