perjantai 4. marraskuuta 2016

Valkoinen räjähdys

Yhtenä iltana sain päähäni lähteä haudalle puoli kymmeneltä. Seuraavaksi päiväksi oli povattu lumipyryä ja olimme hykerrelleet vapaapäiviä viettävän Jussin kanssa, miten saamme katsella sisällä lämpimässä, kun muut
kolaavat autojaan ja kiroavat tuiskussa. Yhtäkkiä tuli mieleen, että sunnuntai-iltana sytyttämämme kynttilä on jo sammunut ja hauta on pimeänä. Teknisesti ottaen siellä palaa led-kynttilä, mutta sen liekki on niin heikko ettei näy metriä kauemmas. Ajatus pimeästä haudasta kirpaisee minua edelleen, varsinkin ajatus pimeästä haudasta lumimyrskyssä.

Tuli tunne, että on mentävä. Ajettava viiden kilometrin päähän pimeässä, myöhään, vain sytyttääkseen kynttilän, jonka voisi sytyttää vaikka kotona Peetun kuvan edessäkin. Järjellä ei ollut tämän kanssa mitään tekemistä, joten sen oli oltava tunne. Halusin seurata tunnetta, koska niitä on ollut tässä pyörimässä vähemmän kuin järkeä, vaikkei missään olekaan mitään järkeä ollut pitkään aikaan. Menomatkalla radiosta tuli kappale jota en ole kuullut sitten teinivuosien. Sanat eivät iskeneet kuten olisi voinut luulla, koko tilanne oli kai niin pohjattoman lohduton.

"Vaik kaikki muu mun onnistuiskin ehkä unohtaa
mä sua muistoistani pois en saa.

Vaik arkisina päivät jatkavatkin kulkuaan
mä sua muistoistani pois en saa."

(Yö "Sua muistoistani pois en saa")

Hautausmaa oli hiljainen, ei ketään missään. Ja silti niin paljon porukkaa, kynttilöitä, menetettyjä ystäviä ja puolisoita, lapsiakin. Siellä on oma tunnelmansa, sen rautaportin takana. Ei se ole pelottava paikka, tavallaan rauhoittavakin. Ja siellä on pienen poikani tuhka, maan sylissä. Poikani, Ville ja traktorikirja. Unelmani, rakkauteni, räpylävarpaani.

Sytytin kynttilän, korjasin kaivinkoneen pois kiven päältä suojaan tuiskulta. Hyräilin mielessäni Lapin äidin kehtolaulun, jota lauloin Peetulle iltaisin.  
"Sulje silmäs pienoinen, uinu onnen unta. Suuri on ja ihmeinen unten valtakunta."

Itkin, kunnolla. Itkin koko ajomatkan kotiin. Siitä asti olen itkenyt, itken nytkin. Purskahdellut aina välillä, sitten antanut sen laantua ja keskittynyt arkeen. Yritin silloin eritellä itkun syytä, enää en. Se on kai sekoitus Peetua, äitiä, menetystä, pelkoa, itsesääliä. Päällimmäisenä tuntuu Peetu ja pohjaton ikävä.

Vuodenaika on taas vaihtunut. Talvi taitaa aina tästä eteenpäin olla vähän vaikeampi. Talvikengät, jotka ostin vuosi sitten, joilla ehdin talloa lätäköissä ja ensilumella Peetun kanssa, jotka puin päälleni ambulanssiin,
joilla kävelin lukemattomat kilometrit Surun kanssa kevättalvella. Pikkuhiljaa ripustettavat jouluvalot, joita Peetun kanssa ihailtiin. Joulun odotus, itselläkin se lapsenmielinen innostus, voi mikä idylli!

Sitä joulua ei ikinä tullut. Nyt kaksi meistä on poissa. Vuodenaika tuntuu raskaalta, se palauttaa niin selvästi mieleen kipeitä asioita. Muistoja, jotka ovat ihan lähellä ja silti tavoittamattoman kaukana. Tiputtaa polvilleen ensimmäisessä jäätyneessä mutkassa ja muistuttaa, ettei tässä uudessa normaalissa ole mitään normaalia, etten minä vielä ole päässyt mihinkään. Peetu on edelleen poissa, on vielä ensi vuonnakin ja kymmenenkin vuoden kuluttua. Äiti on vasta lähtenyt, äiti joka on ollut elämässäni ihan joka joulu (jos ei muuten niin puhelimitse). Kaikki on ihan sekaisin. Kaikki on ihan tyhmää. Koko kehossani on syöpä. On kylmää, pimeää, ihan kuin talviaika olisi asettunut sydämeeni.

On vain rankempi kausi nyt. Tämä valkoinen räjähdys on ilmeisesti aivan yhtä kipeä kuin keväinen vihreä versio. Vuodenaika vaihtuu, Peetua ei ole ja nyt puuttuu äitikin. Kyllä tämä tästä, sitkeästi vaan. Maininki on noussut, se kuuluu taudinkuvaan. Vielä tulee parempi aika, vääjäämättä. Kohta helpottaa.


16 kommenttia:

  1. Voi Teija ❤️. Ei minulla ole sanoja edelleenkään, mutta jokaisen kirjoituksesi luen ja mielessä olette. Kipeää ottaa täälläkin sinun kohtuuton taakkasi.

    L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. ♥ Teitäkin olis hirveän kiva nähdä!

      Poista
  2. Yhdyn niin edelliseen kirjoittajaan! Olette jatkuvasti ajatuksissa ja kaikki tämä tuntuu vaan niin väärältä. Tyhjiltä tuntuvat kaikki ajatukset, mutta silti toivon teille voimia!!

    VastaaPoista
  3. Luin kaikki kirjoituksesi yhdeltä istumalta enkö voinut lakata sekä itkemästä että miettimästä miten vahva nainen olet. Olen todella pahoillani menetyksestäsi. Usko pois, sekin päivä tulee vielä kun näet pikku-Peetun uudestaan.

    VastaaPoista
  4. Voi Teija, miten surusi välittyy kirjoituksestasi ja vihlaisee. Aarteesi on siellä, maan sylissä, ulottumattomissa. Ja sydämessäsi, jossain syvällä sirpaleiden seassa. Toinen sydänaarteesi kotona kanssasi. Mikä kuilu elämän ja kuoleman, valon ja pimeän välissä! Ja samaan aikaan niin ohuen ohut ja häilyvä. Vain yksi pieni askel näkyvän ja näkymättömän välissä. Jälleen toivon sinulle voimaa, valoa ja uskoa huomiseen.

    VastaaPoista
  5. Voi rakas sinua. Joka päivä mietin miten osaisin auttaa, mutta en osaa. Ei voi kuin uskoa siihen, että joskus surun kuristus helpottaa, löytää sen oman kolonsa ja pysyy pääasiassa siellä. Tuntuu niin käsittämättömän kohtuuttomalta tämä kulunut vuosi, mietin sinua ja teitä joka ikinen päivä ja toivon teille parempaa huomista ja uskoa siihen, että (kuten viisas poikasi sen niin kauniisti sanoi) kohta helpottaa ❤️ Rakastan sinua, olet ajatuksissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti löytää ja pysyy, sitä en epäile hetkeäkään. Ja on ihan hirveän lohdullista huomata miten paljon teitä on siellä lukemassa, varsinkin näinä kurjempina hetkinä. Rakas sinäkin.

      Poista
  6. Sanaton taas. Tähtenne loistaa tänään ja aina <3

    VastaaPoista
  7. "Joskus vielä täyttyy toive eivätkä valot väistä mua,
    siihen asti pimeässä kauheasti kaipaan sua."
    Valonpilkahduksia teidän elämään. ❤

    VastaaPoista