tiistai 29. maaliskuuta 2016

Tähtenä taivaalla

Niin kauan kuin muistan mitään mieltä aiheesta olleeni, en ole uskonut Jumalaan tai jumaliin ylipäätään, en taivaaseen enkä viimeiseen tuomioon. Se tuntuu vain niin hullulta ajatukselta, että olisi mitään niin "järjestelmällistä" jota ei voitaisi todistaa ja tutkia. Vaikka haluaisin, en saa itseäni uskomaan siihen, että kuoleman jälkeen henki jäisi tänne tai siirtyisi muualle.

Olisi todella lohduttavaa ajatella, että Peetu on jossain henkiolentona, että joskus vielä saan hänet syliini. Helpottaisi varmaan tätä kuolemanpelkoanikin merkittävästi. Mutta minkä ikäinen hän silloin olisi, olisiko oppinut kaiken mikä täällä jäi tekemättä? Tietäisikö miten meidän elämämme on mennyt? Minkä ikäinen minä olisin? Kaikki elävä kuolee, solut tuhoutuvat. Myös ne joissa sielu sijaitsee, persoona luonteineen ja muistoineen.

Voihan sitä toki sanoa, että ihminen jää elämään. Peetukin jää, meidän ja teidän sydämiimme. Puheeseen, perinteisiin, valokuviin ja videopätkiin. Se on arvokas asia, mutta se on myös ainoa asia. Siitä huolimatta esimerkiksi se aiemmin siteeramani Eino Leinon runo lohduttaa; "en ole poissa, vaan luoksenne saavun mukana jokaisen nousevan aamun. Ja jokaisen tummuvan illan myötä toivotan teille hyvää yötä".

En juurikaan puhu Peetulle. Iltaisin sanon pikkusiskolle "hyvää yötä, äiti rakastaa sinua kovasti" ja toistan sen mielessäni myös Peetulle. Välillä saatan vilkaista kuvaa ja sanoa ikävöiväni. Mutta en varsinaisesti puhu Peetulle vaan muistolleni, itselleni. Tiedän ettei Peetu ole missään, ei henkenä eikä varsinkaan fyysisesti. Olen jo varmaan muutamasti maininnut mutta sanonpa vielä kerran: minua helpottaa suuresti se, että hänet on tuhkattu. Joka kerta haudalla mietin, miten kamalalta tuntuisi jos tietäisi hänen olevan arkussa, maan alla kokonaisena.

Tiedän, ettei Peetu ole täällä. Hän on peruuttamattomasti ja kokonaan pois. En tule enää ikinä tapaamaan häntä, en halaamaan enkä edes vilaukselta näkemään. Mutta ajoittain mielessäni käy ajatus siitä, mitä hän näkee jos meitä katsoo. Jonkinlaista eloonjääneen syyllisyyttä se kai on. Voidaanko syödä nakkeja, mitä Peetu ajattelee jos näkee? Voinko nauraa tai katsoa telkkaria, tajuaahan Peetu että siitä huolimatta kaipaan häntä joka sekunti?

Niin että tuli vaan mieleen, että onko juuri se tiedon ja uskon ero, ja olenko sittenkään niin kovan luokan ateisti kuin kuvittelen olevani? Vaikka tiedän ettei Peetu ole missään eikä hän meitä enää näe, uskonko siihen täysin sittenkään? Kuolema lienee asiana niin valtava, ettei sitä vain järjellä voi täysin ymmärtää vaikka kaiken yrittääkin järkeistää. Ja sekin tavallaan lohduttaa, että jos olenkin väärässä ja se taivas nyt sattuukin olemaan olemassa, niin se on kaiketi kiva paikka jossa ei tunneta katkeruutta siitä että muut jatkavat elämää.

Onko siitä sitten mitään väärää, että lohduttautuu jonkinlaisella sadulla? En tarkoita tätä mitenkään uskontoa vähätelläkseni tai teitä uskovia ystäviäni pilkatakseni. Lähinnä tarkoitan, että omat ajatukseni, niin kovasti muka ateistiset, eivät liene niin kaukana uskonnosta sittenkään. En minä oikeasti usko, että Peetu seilaa Villen ja Kaapon kanssa lihapullia syöden. Mutta se on ajatuksena lohduttava. Ja tässä surun aavikkomaisemassa pienikin lohtu on keidas.

Olen miettinyt miten Peetun voisi pikkusiskolleen selittää sitten aikanaan. En halua tyrkyttää hänelle minkään uskonnon näkemystä, mutten myöskään omaa mielipidettäni siitä, että ihminen sieluineen vain lakkaa olemasta; hän saa tehdä omat ratkaisunsa aikanaan. Muutamassa paikassa kuolema on esitetty niin, että kuollut on "tähtenä taivaalla". Se on minusta kaunis ajatus, sopivan mystinen ja kuitenkin konkreettinen, ei niin uskontoon sidottu. Tavallaan se kai on tottakin; maastahan me olemme tulleet ja maaksi jälleen tulevat, kaikki loppujen lopuksi avaruuspölyä. Todellinen tähtihän Peetu olikin, ja on yhä. Siellä tuikkii silloinkin kun sitä ei näe, ulottumattomissa mutta valona olemassa.



15 kommenttia:

  1. Hienosti kirjoitat.
    T:Petteri

    VastaaPoista
  2. Monesti on pitänyt kertoa miten hienoa on, että kirjoitat. Täällä kaukana olette paljon mielessä <3 -Sini-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kyllä sitä toivois että säkin tännempänä asuisit. ♥

      Poista
  3. Kurkkua kuristaa. Ikävä, paha mieli, surun hyökyaalto ja ahdistus kuolemasta. Ehkä eniten siksi, että (niinkuin tietänette) meidän neiti aina tähtiä nähdessään vilkuttaa sinne ylös ✨
    Olette rakkaita, ikävä teitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistin kyllä että hänkin Peetulle vilkuttaa (ja Kamulle tietty). Ikävä teitäkin! ♥

      Poista
  4. Aivan valtavan kaunis kirjoitus! Ehkä kaiken tämän pimeyden jälkeen Peetun valo on juuri se, joka ohjaa eteenpäin?

    Toistan itseäni varmasti kyllästymiseen asti, mutta olen aivan käsittämättömän onnellinen siitä, että kirjoitat. Sanasi ovat korvaamattoman lohdullisia ja kauneudessaan jokaisen kyyneleen arvoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri noin, vaikken uskokaan Peetun mistään meitä enää näkevän, niin jollain tavalla hän meitä ohjaa läpi vaikeimpien aikojen. Jo sen ajatuksen voimalla, että hän ei kuollut tahallaan. En voi pilata täysin tätä elämääni ja olla nauttimatta mistään, ei Peetu sitä tarkoittanut. Kunnioitan hänen muistoaan parhaiten elämällä hyvin ja iloitsemalla kuten hän minulle opetti. Se on hänen valonsa.

      Poista
    2. Ihanaa, että ajattelet noin! Peetun harteilla olisi kohtuuton taakka, jos vaipuisitte loppuelämän kestävään tuskaan. Rakkauttahan Peetu teille toi, enemmän kuin mitään muuta - uskallan sanoa. Olen itse hokenut alusta alkaen kuin mantraa, kuinka haluan viimeisen muiston Rasmuksesta olevan toivo ja rakkaus. Että tämän tuskan ja surun jälkeen rakkaus nousee kaiken yläpuolelle. Se on ollut oma johtotähteni, ajatus joka on repinyt eteenpäin synkimpinä hetkinä. Hieman samankaltainen ajatus kuin ajatuksesi Peetusta ohjaamassa läpi vaikeimpien aikojen? Kaunis valo kaikessa tässä surussakin.

      Poista
  5. Moikka! En tunne sinua, mutta kirjoitat todella kauniisti ja koskettavasti rankasta aiheesta. Olen uskonnottomana miettinyt läheisten ihmisten kuolemien yhteydessä paljonkin näitä samoja asioita. Kiitos, kun jaat ajatuksiasi, joista varmasti muutkin saavat lohtua :)

    VastaaPoista
  6. Totta joka sana, silti ja siksi niin lohdullinen ajatus. Lopulta me kaikki päädytään tähdiksi taivaalle, osaksi universumin kiertokulkua. Eiköhän siitä uskovaiset ja uskonnottomat ole jollain tasolla yhtä mieltä. <3 Niina

    VastaaPoista