keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Normaalin rajoilla

Mieluumminhan sitä olisi ollut joutumatta tähän tilanteeseen ikinä, sitä ei varmasti kukaan epäile. Mutta kun tässä nyt ollaan, elämän hirveimmässä prässissä, niin on ollut hienoa huomata millaisilla ihmisillä sitä on itsensä saanut ympäröityä vuosien varrella. Viime viikolla saatiin kirjattu kirje, jossa oli iso lahjakortti ruokakauppaan. Vuodatin liikutuksen kyyneliä postitoimiston edessä vappuruuhkassa. Ensimmäinen ajatus tietenkin oli, ettei sellaista voi ottaa vastaan ystäviltä. Siitäkään huolimatta, että taloudellisesti ollaan jotakuinkin tiukoilla ja tiesin, etteivät nuo ystävät joudu puurokuurille lahjastaan huolimatta.

En kuitenkaan sitä lähettänyt takaisin, vaan nöyränä otin sen vastaan. Yritin lähettää kiitokseni viestillä, mutta latteaksihan kaikki sanat jäävät tuollaisessa tilanteessa. Ei sitä kiitosta vaan saa ilmaistua tarpeeksi painokkaasti, niin suuri helpotus tuo lahja oli. Ja niin kaunis ele, miten uskomattoman hienoja ihmisiä onkaan olemassa! Osaavat ajatella mitä eniten tarvitsemme ja pistävät meidät ottamaan sen vastaan ilman mitään mahdollisuutta kursailla. Eikä tämä nyt tarkoita sitä, että olettaisin tai odottaisin kaikkien niin tekevän. Tärkeintä on, että olette siellä omilla tavoillanne, muistatte meitä ja Peetua.

Peetun kummivanhemmat viettivät pari yötä meillä viime viikonloppuna. Hekin toivat tullessaan vaikka mitä tuliasia, vaikka tärkeintä oli että toivat itsensä. Viisi minuuttia lähtönsä jälkeen totesimme Jussin kanssa yhteen ääneen, että on ihan ikävä jo. He edustavat juuri sitä, mitä ystävät parhaimmillaan ovat; vaikka elämä ja vuodet kuljettavat eri suuntiin, niin vaikeissa paikoissa heidän läsnäoloonsa voi luottaa oli se sitten henkistä tai fyysistä. Heidän(kin) kanssaan on luontevaa puhua Peetusta, vaikeista asioista ja tunteista, siinä missä nauraa ja nauttiakin.

Viime päivinä olen käynyt samaa tuttua sisäistä kamppailua sen kanssa, surenko tarpeeksi. Tähän on kai jollain tavalla tottunut tähän suruun, siitä on tullut uusi normaali. Se ravistelee ajoittain, mutta monet sellaiset asiat joita mielestäni pitäisi pitää pahoina eivät ole tuntuneet kamalilta. Ja se tuntuu väärältä. Muistolaatikon kokoaminen ja läpikäyminen ei sattunut pahasti, ei hautakiven saapuminen, ei Peetun syntymäpäivä, ei edes vapputori ilman innokasta pallonvalitsijaa. Vaikka tiedän surevani, ihmettelen miksi asiat eivät kolahda enempää. Pelkään, että suren väärin, että jätän jotain käsittelemättä. Pitäisi itkeä enemmän, kyseenalaistaa ja vihata maailmaa. Miksi voin tuntea oloni näin normaaliksi, ja tunnenko edes? On hyviä hetkiä ja on ikävän hetkiä, miksei ole pohjattoman kurjuuden ja kamaluuden hetkiä? Pitäisi olla, ihan varmasti pitäisi!

Ehkä on kyse siitä, etten tiedä mitä tarkalleen tarkoittaa kun sanotaan, että hautakiven saapuminen oli kamalaa. Tai ensimmäinen syntymäpäivä oli hirveä. Kuvittelen sen tarkoittavan ettei päästä lattialta ylös, siellä vain vollotetaan ja pyyhitään räkää paidanhihaan, huudetaan ääneen eikä mietitä mitään muuta kuin sitä menetettyä lasta. Minulle jokainen päivä on kai kamala, sellainen painava suru ja pohjaton ikävä on asettunut kodikseen. Tulee villtävämpiäkin hetkiä, mutta joka päivään tulee myös naurua. Tuntuu ettei ole mitään odotettavaa ja kuitenkin odottaa koko ajan jotain, yhä edelleen.

Kuitenkin vaikka olo olisi normaali ja jopa varovaisen hyvä, vaikka sitä aurinkoisena vappuaattona jokirannassa nauttisi kevään ensimmäisestä jäätelöstä ja siitä tunnelmasta, sitä tippuu surukuoppaan. Tai ehkä siellä on koko ajan. Ehkä sitä tosiaan vain on tottunut tähän suruun ja painoon harteilla. Ehkä siksi ne asiat eivät kolahda, sisällä kolisee koko ajan. Ääneni puuroutuu ja vedet nousevat silmiin melkein aina, kun puhun Peetun kuolemasta ja tästä surusta. Peetusta voin puhua jopa hymyillen, hänen höpötyksistään ja tavoistaan. Kai se on oikeaa suremista, vaikken ole moneen päivään tai varmaan edes viikkoon "kunnolla" itkenytkään.  Syöpäpelko on pysynyt omassa nurkkauksessaan jo monta viikkoa, vaikka yhä uskonkin että se joskus sieltä hyppää vielä kaiken keskiöön.

Silti pelkään, että jossain vaiheessa sekoan kokonaan. Viime viikkoina olen muutamasti sanonut Seelaa Peetuksi. Mielessä on käynyt ajatuksia, joissa Peetu olisi yhä mukana. Esimerkiksi sadepäivänä, että "mitäköhän tänään Peetulle laittaisi päälle... ai niin". "Millainen vappupallo Peetulle ostet... ai niin". Pelkään että olen luisumassa hulluuteen, että jonain päivänä alan keittää puuroa kahdelle lapselle. Pelkään, että tämä odottava tunne johtuu siitä, että odotan Peetun tulevan takaisin.

Vaan minkäs sille voi. Ei mitään, ei sille voi mitään että hetkittäin olo on normaali, olkoonkin että tällainen uusi normaali. Ei voi mitään sille, että hetkittäin Peetu tuntuu olevan vain tilapäisesti poissa eikä sille, että kymmenen sekuntia myöhemmin koko pikkujätkä tuntuu satuhahmolta, epätodelliselta että on koskaan täällä ollutkaan. Kaipa tämä kaikki on vaan mielen kamppailua sopeutua tilanteeseen, suru raivaa omankokoista koloaan elämässä.

Eilen suruni sielunmaisemaan asettui yksi möhkäle lisää, se hautakivi. Näin sen kaukaa kun kävelimme hautausmaalle. Sitä oli odotettu ja pelätty. Mutta siinä se vain oli. Kaunis kivi, Peetu olisi sanonut "tyylikäs". Tuntui helpottavalta, sitten hirveältä, sitten tyytyväiseltä. Sitten taas kamalalta, miten voi tuntua tyytyväiseltä että lapseni nimi lukee hautakivessä. Lohduttaa kuitenkin, että kivi on hieno ja hauta on hieno, Peetun arvoinen. Onhan se hirveää, että sellainen pitää olla. Niin hirveää, että kaikki yritykset kuvailla sitä hirveyttä jäävät yhtä latteiksi kuin yritykset ilmaista kiitollisuutta ystäville. Kaikenmoisia tunteita tähän "normaaliin" mahtuukin! Miten ihanalta sellainen tavallinen tylsä "normaali" tuleekaan aikanaan tuntumaan! Sitten joskus, kun suru on saanut oman kolonsa raivattua ja asettautunut osaksi elämää, sitten kun "normaali" on ihan oikeasti normaalia.


14 kommenttia:

  1. Voi Teija, mä olen lukenut ihan jokaisen kirjoituksen ja aina kyyneleet silmissä. Olette jatkuvasti meidän mielissä, mutta on niin vaikeaa löytää mitään sanoja. En osaa sanoa muuta kun valtavasti voimia ja paljon haleja molemmille!
    -Ellu

    VastaaPoista
  2. Kiitos kun luet ja mietitte meitä! Eihän tähän kukaan mitään "oikeaa" osaakaan sanoa, en osaisi itsekään. Pääasia että tiedän teitä myötäeläjiä olevan siellä! ♥

    VastaaPoista
  3. Mahtavaa tuo lahjakortti!!! Todella mahtavia ihmisiä sulla on ympärillä!!!
    Mä toivon, että voisin vielä tulevaisuudessa olla myös jotenkin enemmän avuksi. Aion keksiä keinon, että miten!!!
    Voi Teija-rakas, kun analysoit niin paljon oikeaa tai väärää tapaa surra, kun sellaisia ei ole! On vain jokaisen omakohtainen kokemus menetetystä ihmisestä ja niistä tunteista, joita jokainen yksilönä kokee. Luota omaan suruun ja tunteisiin ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi taas. Sä olet yksi niistä mahtavista tässä ympärillä! ♥

      Poista
  4. Minun poikani kuoli vajaa kolme kuukautta sitten. Itsekin koen usein, että en osaa surra oikein kun en makaa vaan lattialla ja vollota. Toisaalta ajattelen, että suruun kiinnittymisestä ja siellä kierimisestä ei ole mitään hyötyä ja haluan kunnioittaa poikani muistoa ja elämää jatkamalla omaani. Mutta toisaalta tuntuu niin väärältä jatkaa elämää kun jotain niin suurta ja peruuttamatonta on tapahtunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osanottoni menetyksesi johdosta! Juuri noin olen vaikeina hetkinä itsekin ajatellut; haluan kunnioittaa Peetun muistoa ja elämää elämällä itse mahdollisimman hyvin, nauttimalla kuten hänkin nautti. Mutta väärältähän se tuntuu, ainakin vielä. Voimia näin äitienpäivänä, se voi olla raskas. Itselläni ei tunnu toistaiseksi olevan, sillä eihän mikään siinä mielessä ole muuttunut; olen yhä äiti kahdelle maailman ihanimmista lapsista, vaikkei toinen olekaan täällä fyysisesti.

      Poista
  5. Tiedätkö. Kävelin tänään ajatuksissani hautausmaalle. Ekaa kertaa Santerin kanssa kävelyllä niin, että poika oli hereillä, hetken rauhoittumimen, jotta jaksaa yöunille asti ja samalla Viivi-koiran iltalenkki. Avatessani porttia kerroin Santerille (kohta 14kk) mihin ollaan menossa ja keitä hautausmaalla on. Santeri osoitteli puita, lyhtypylväitä (lamput on nyt pop!) jakatseli kiviä. Kierrettiin vain lyhyesti, ettei koiran mukana olo haittaisi ketään. Jotenkin mulla oli tunne, että Peetu on siellä. Varmasti oon yhdistellyt sijainteja ja olin ennenkin miettinyt, että asutte tässä jossain meidän lähellä. Katselin kiviä enkä oikein tiennyt, odotanko näkeväni vai en. Kun näin, kyyneleet nousivat silmiini ja viivähdin hetken kohdalla käytävällä. Jotenkaan ei ollut sopivaa mennä lähelle. Hymyilin kaivurille, niin itsestään selvä valinta! Harmittelin, ettei aamupäivällä keräämäni valkovuokkokimppu ollut nyt mukanani. Olisimme jättäneet Peetulle kukan. Paitsi että kivi olisi ollut parempi. Jatkettiin matkaa ja katsoin vielä taakseni, ajatellen että onpa tyylikäs kivi.

    Pitkä selostus, pahoittelen. Oli vaan aika yhteensattuma, että juuri tällä kerralla kuljimme sinne. Tietämättä, että kivi on näin tuore juttu. Siksikin tulin kurkkamaan blogiisi nyt. Kaunis hauta, tyylikäs kivi.

    Ymmärrän hyvin pohdintasi suremisesta ja surusta. Kuka voi sanoa, millainen on oikeanlaista? Älä murehdi sitä <3

    Aurinkoisia päiviä ☀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten hymyilytti ja liikutti! Ajatus on tärkein, kiitos siitä, että kävitte Peetua muistamassa ja miettimässä. Käykää toki toistekin, ei sinne mitään tarvitse viedä. Hyvää äitienpäivää! ♥

      Poista
  6. Mä olen keskiviikosta asti miettinyt, monta kertaa aloittanut kirjoituksen ja meinannut lähettää, mutta yhtä monta kertaa todennut sanani niin latteiksi tyhjänpäiväisyyksiksi etten olekaan viitsinyt julkaista.

    Olen näyttänyt kuvaa Peetun haudasta läheisille, joka kerta sekä itsellä että kanssani kuvaa katsovalla noussut kyyneleet silmiin. Kaunis hauta, mutta hitto kun sattuu että sellainen pitää olla.

    Kiitos kauniista sanoistasi, ihan just samoja fiiliksiä teistä, ihan huikeaa että kanssanne kaikki on niin luontevaa, niin maailman suurin suru kuin ne puhdistavat järjettömät hepulinaurukohtauksetkin. Lihaksetkin vihdoin toipuneet 😉
    Ihanaa äitienpäivää sinä äideistä huikein, lav juu ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki sanat (noh, kuten aiemmassa kirjoituksessa totesin: ainakin melkein kaikki) ovat hyviä. Ihan sama mitkä ne sanat on, pääasia että ne auttavat minua muistamaan että mietitte meitä. Hyvä kun lihaksetkin ovat jo visiitistä toipuneet, uusiks taas pian! Lav juu. ♥

      Poista
  7. Olet mielessä, erityisesti tänään. -Erika

    VastaaPoista
  8. Kaunis hauta Peetulla. Hyvää äitienpäivää! -Nina A.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja kiitos kortistanne silloin aikoinaan!

      Poista