torstai 12. toukokuuta 2016

Vihreä räjähdys

Viime päivinä ikävä on taas tiukentanut otettaan. Tai ehkä se on koko ajan puristanut samalla tavalla, en vain ole huomannut. Kesän tulo tuntuu korostaneen Peetun puuttumista. Viime kesä oli niin täydellinen; Peetun kanssa oli hauskaa ja helppoa, hän sai jo retkistä ja puuhista enemmän irti, nautti Zoolandiasta ja Muumimaailmasta, rannalla käynnistä ja sen sellaisesta. Oli kivaa pukea kevyet kesävaatteet, käydä puskapissalla, meillä oli omia juttuja ja höpötyksiä. Jatkuvasti tulee mieleen uusia Peetun sanontoja; seepra oli "serrrrpa", tahmea oli nyrpistetyllä ilmeellä lausuttu "tehmaa". Odotettiin loppukesää, vauvaa, oli jännää ja somaa.

Kuvittelin silloin tätä kesää, miten vauva on jo sen verran iso että hänen kanssaankin on helpompi liikkua ja ennakoida rytmiä (ei ole, mutta you get the point). Että miten ne jo leikkivät keskenään ja Peetu viihdyttää ja suojelee Seelaa, on sellainen pollea isoveli, miten vain hänellä on oikeus muksia vauvaa ja kaataa hiekkaa hänen päälleen. Ajattelin kaikkia puistoretkiä, ehkä jotain pitempää reissua, ylipäätään sellaista suloista kiireistä lapsiperhe-elämää.

Onhan se sitä, mutta ei kuitenkaan ole. Seela pitää kiireisenä ja tutustuu kiihtyvällä tahdilla maailmaan, seuraa touhuja ja syö hiekkaa. Ihanaa kun saa taas imuroida eteisen mattoa aina ulkoilun jälkeen! Mutta Peetu puuttuu. Minulla tuntuu olevan jotenkin kiire saada Seela isoksi, ihan kuin se toisi osan Peetusta takaisin. Pelkään, että se on se mitä tässä tunnun odottavan, että Peetu palaa. Ei se ollut keväässä vielä, eikä niissä muutamassa kesäisessä päivässä, ehkä sitten syksyssä. Ei se ole sielläkään. Ei missään vuodenajassa enää ikinä. Peetu on vain muisto, hirveä ikävä ja yksi hautakivi.

"Leikkaisin sut irti kolariautosta, raahaisin ulos palavasta talosta. Ja vaikka väkisin, ja vaikka väkisin, mä käynnistäisin sun sydämen." Niin laulaa Laura Närhi radiossa, melkein joka kerta kun sen avaan. Ärsyttävä kappale, otan sen ihan henkilökohtaisena loukkauksena! Niin mäkin olisin tehnyt, aioin tehdä, kuvittelin tekeväni. Mutta kerropa kaikessa viisaudessasi, että miten se "väkisin" käytännössä tapahtuu? Tekisin sen kyllä, mietin viimeksi eilen että mihin kaikkeen olisin valmis jos saisin Peetun takaisin. Voisin synnyttää joka päivä, jos kotiin "työpäivän" päätteeksi palatessani Peetukin olisi täällä. Tai vielä synnytystä pahempi; voisin käydä joka päivä juurihoidattamassa tulehtunutta hammasta, joka ei puudu. Mutta ei se auta, Peetu ei tule eikä ole.

Sitä menetystä yrittää jotenkin pienentää mielessään. Miettii, mikä olisi vielä pahempaa. Sitä tuntui tekevän ihan ensipäivistä asti; onneksi me ei itse aiheutettu tätä, onneksi Seela on olemassa, onneksi emme voi syyttää tästä ketään (alitajunta pakottaa kirjoittamaan tähän että "vain itseämme", mutta pistän sen sulkeisiin). Sitä miettii, mikä on vielä hyvin (läheiset, Seela, parisuhde) ja mistä edes vähän nauttii (valitettavasti kärkipäässä on syöminen ja nukkuminen, aivottomien telkkariohjelmien toljottaminen), mitä kaikkea on odotettavaa (Seelan kehittymisen seuraaminen lähinnä). Miettii, mitä kaikkea kuitenkin ehdittiin kokea ja mikä kaikki meitä tässä surussa auttaa. Mutta loppujen lopuksi, vaikka kuka mitä sanoisi ja tekisi, vaikka muilla olisi asiat pahemmin, Peetu on pois. Se menetys ei häviä. Se on silti yhtä totta ja ikävä on yhtä syvä. Siinä ikävässä on lopulta yksin kuitenkin, ja se ikävä on olemassa vaikka asioita olisi vielä hyvinkin. Lohduton ajatus, mutta totuus, jonka kanssa on opeteltava elämään.

Vielä nyt asiat kokee ulkopuolelta, ne kohtaa ikäänkuin asiatasolla eikä tunnetasolla. Niin sen hautakiven kuin kaikki muistotkin. Tuntuu, ettei mieli päästä kaikkea vielä sisään. Ehkä se tekee sen pikkuhiljaa, koitan uskoa etten voi asiaan vaikuttaa. En kuitenkaan tieten tahtoen yritä mitään estää tai kiertää. Vielä kaikesta puuttuu värit, mutta pitää uskoa siihen että joskus ne palaavat. Tuokin keväinen vihreä räjähdys ulkona, ehkä se ensi keväänä on jo vihreämpi. Pakko on luottaa siihen niinäkin hetkinä, kun ikävä kairaa omaa aukkoaan sielun hermokanaviin. Ehkä se onkin mun oma sydän, joka on väkisin käynnistettävä uudelleen?


7 kommenttia:

  1. Minuakin ärsyttää tuo biisi! En ole lasta menettänyt, mutta läheisiä kyllä ja oikein kiukustun kun tuo pärähtää soimaan. Voimia surutyöhön teidän perheelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos voimantoivotuksista. On kyllä harvinaisen korviinpistävä kappale tässä vaiheessa surua...

      Poista
  2. "Ehkä se onkin mun oma sydän, joka on väkisin käynnistettävä uudelleen?" Jotain saman suuntaista olen pyörittänyt mielessä viime päivät. Lapsen kuolema on ground zero, päivä nolla, loppuelämän ensimmäinen päivä - menneeseen ei ole paluuta ja kaikki on rakennettava alusta asti uusiksi. Ehkä se sydänkin on käynnistettävä - tai ainakin irrotettava tästä koneellisesta toiminnasta.

    Viimeksi eilen kysyin puolisoltani, että mitä jos en ole vielä päässyt lainkaan kiinni tunnepuoleen tässä kaikessa vaan rekisteröinyt asioita vain asioina - juuri kuten kirjoitit, ulkopuolelta. Jotenkin siihen samaan liittyy myös tuo pienentäminen - kestäisikö mieli, jos lapsen kuoleman suuruus kaatuisi niskaan kokonaisuudessaan kerralla? Olen itsekin hokenut kyllästymiseen asti "onneksi sitä sun tätä" -lauseita. Ja vaikka ne auttavatkin, on myös armollista (vaikka välillä niin vaikeaa) antaa itselle lupa surra omaa menetystä ilman vertailua kenenään muun suruun.

    Ja vaikka laulu on laulu, niin väkisinkin lapsensa elvytyksen ja kuoleman vierestä seuranneena nuo sanat ovat naiivit ja kornit - ja pistävät väkisin v*tuttamaan.

    VastaaPoista
  3. Palasin uudelleen tähän tekstiin ja etenkin tuohon "tehmaa" ja "serrrrpa" -kohtaan. Olen miettinyt Peetua paljon ja huomaan joutuvani lähes joka kerta muistuttamaan itselleni, että Peetu on kuollut. Maalaat Peetusta niin upean kaunista ja elävää kuvaa, että minun mielessäni hän elää todella vahvasti - vaikka en teitä koskaan ole tavannut. Näen tuon ilmeenkin niin selkeästi. Minusta on niin valtavan ihanaa, että Peetu saa elää (meidän tuntemattomienkin keskuudessa) sinä hurmaavana pienenä poikana, joka hän varmasti oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan, sydän on jotenkin koneellisesti käynnissä. Tuota mäkin paljon pelkään, että entä jos en vielä ole aloittanutkaan tämän käsittelemistä. Mutta luota sinäkin siihen, mihin mäkin yritän luottaa; ei sitä voi pakottaa ja kaikki tulee aikanaan. Sitä paitsi kyllä me surraan molemmat tahoillamme, siitä ei varmasti ole epäilystäkään. Mieti miten kamala olo sulla on tällä viikolla ollut; se on suru vain. Sen kanssa pitää olla tarkkana ettei se muutu krooniseksi ja sairaaksi, mutta mun nähdäkseni se nyt vielä on vain surua. Ihan oikeaa surua.

      Ja vitsit miten kauniisti kirjoitit Peetusta, siitä että oikein näet hänet silmiesi edessä. Valtavan lohdullista, tulee hyvä mieli. Mäkin mietin välillä sitä kun kirjoitit, että Rasmus kasvoi kaksi senttiä. Miten hieno määrä niin pienelle pojalle! Hänestä olis varmasti tullut oikea hujoppi. :)

      Poista
  4. Olen tänään lasten kanssa kaikenlaista touhuillessani miettinyt miten epäoikeudenmukaisesti tämä maailma meitä kohtelee. Kurkkua kuristaa, itku on hiipinyt silmäkulmaan useaan otteeseen etenkin tuon pienimmän tättähäärän hölpötystä ja sähläämistä katsellessa.

    Jokainen rakastava vanhempi antaisi kaikkensa, tekisi mitä vain lapsensa puolesta. Tiedän, että te olisitte tehneet kaiken, ja aika paljon enemmänkin, jos mitenkään olisitte tämän voineet estää. Minua surettaa lohduttomasti se ajatus, että mikään mahti maailmassa ei Peetua takaisin tuo, että tämän ikävän ja pohjattoman surun kanssa teidän on osattava jotenkin elää. Toivon sydämestäni että jaksatte olla surussanne vahvoja, avoimia ja toisillenne läsnä - kuluneesti toistan taas, että jonain päivänä ikävän täytyy tuntua edes aavistuksen hellemmältä, surun vähemmän viiltävältä. Siihen asti, ajatus ja henkäys kerrallaan.

    S katsoi kaulassani ollutta korua, jossa on Kamun kuva. Mietti siinä pienoinen, että "Kamu on ihana, mutta Kamu on kuollut. Peetukin on kuollut." Katsoi minua ja huomasi kyyneleeni. Tuumasi hetken ja halasi minua sanoen "onneksi minä olen täällä". Lohdutti äitiään, pieni lapsi ❤️ Puhuttiin Peetusta, katsottiin kuvia jossa S ja Peetu ovat yhdessä. Tänään sytytän taas kynttilät ja olen loputtoman kiitollinen, mutta pohjattoman surullinen teidän puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihana pieni pimsessa! Mäkin uskon, että tämä vielä juurtuu osaksi meitä, silloin sen kanssa on helpompi elää. Mutta ikävä on viime päivinä ollut ankarampaa, olen purskahdellut arvaamatta itkuun. Se tuntuu terveemmältä, mutta raskaalta. Varmaan purskahtelen vielä vuosien kuluttuakin, mutta opin myös uudelleen olemaan onnellinen, ehkä jopa pienemmästä kuin aiemmin. Ihanat te siellä. ♥

      Poista