perjantai 15. heinäkuuta 2016

Elefantti kampaajalla

Olin kampaajalla aamupäivällä. Ne ovat hirveitä puhumaan, vaikka yritän useimmiten viestiä että ihan tässä nauttisin hiljaa vaan, kun saan lukea lehteä tai selata puhelinta rauhassa. Joten siinä sitten rupateltiin niitä näitä, töistä ja niiden puutteesta, säistä ja lapsista. Kerroin, että mulla on pieni tyttö kotona, pieni tyttö joka tykkää repiä tukkaani. Mainitsin esikoisesta, kerroin miten hän oli vauvana erilainen kuin siskonsa. Juttelin esikoisen odotusajasta, miten leikkautin silloin tukkani lyhyemmäksi mutta totesin sen vielä huonommaksi vaihtoehdoksi pienen lapsen kanssa.

Koko ajan olohuoneessa oli se elefantti, se iso asia, josta ei puhuta. Mutta eihän tämä kampaaja sitä nähnyt, se oli vain minun norsuni. Tuntui oudolta, väärältä lähinnä, etten kertonut tuon esikoisen kuolleen. Ei vain löytynyt sopivaa väliä, vaikka olisi sellaisen saanut tehtyä väkisinkin. Mietin kotimatkalla, että tavallaan halusin kunnioittaa Peetua sillä tavalla; hän on muutakin kuin kuollut lapseni. Se ei määrittele häntä. Se määrittelee juuri nyt minut suurelta osin ja tämänhetkisen elämäni, mutta se ei määritellyt häntä. Näiden asioiden kanssa on opittava tasapainoilemaan; joskus Peetun kuolema kuuluu asiaan, useimmiten se on koko asia, mutta ei aina. Ja sekin on ookoo, se on hyväkin.

Se elefantti liittyy kai osiltaan siihen eloonjääneen syyllisyyteen, joka vieläkin jossain määrin painaa. Pitäisi kertoa kuolemasta, koska se on iso asia ja sen kertomatta jättäminen tuntuu kuin pettäisin Peetun, kuin en haluaisi kertoa sitä, ettei hän ole enää täällä. Samaan liittyy varmasti se, että olen alkanut pelkäämään yksinollessani ja silloin, kun muut ovat jo nukkumassa. Pelkään, että Peetu yhtäkkiä tulee kummittelemaan. Toisaalta se on ihan pöhköä, sillä enhän minä muuta haluaisikaan kuin nähdä Peetun vaikka sitten aaveena.

Makaan illalla sängyssä, josta näen avaran tilan toiselle puolelle yläkertaa, Seelan huoneen ikkunasta ulos asti. Mietin mielessäni kaikenmoisia kauhuleffaskenaarioita; miten Seelan ovi paukahtaa kiinni ja lukkoon, miten Peetu palaa tekemään pahaa Seelalle. Mielessäni hän on katkera siitä, että me elämme ja Seela elää meidän kanssamme. Olisi taas helppoa kun voisi uskoa taivaaseen ja ikuiseen rauhaan, siihen että edesmenneet katselevat meitä ja toivovat meille hyvää.

Mutta ei kaksivuotias toivonut muille hyvää, kaksivuotias toivoi itselleen hyvää. Hauskaa, rakkautta, keksejä ja loputtomasti Kaapoa telkkarista. Siksi on vaikea ajatella hänen seuraavan meitä, yhtä vaikea kuin uskoa ettei hän meitä enää näe eikä mitään muutakaan. Se ajatus kääntyy vääjäämättä siihen, että jos Peetu näkee, hän on varmasti katkera ja haluaa meille pahaa. Toivottavasti se joskus helpottaa ja uskon, että hän ei ole missään, ei varsinkaan pahantahtoisena.

Lapsen kuolema opettaa ihmiselle paljon. Ei Peetu sitä varten kuollut, en usko sitä hetkeäkään. Ei syntynyt eikä kuollut opettaakseen meille jonkin läksyn. Hän syntyi, koska niin sattui käymään ja kuoli, koska hänen suolensa kiertyi. Ei siksi, että joku olisi määrännyt hänen päiviensä olleen luetut, vaan koska suoleen oli jäänyt se divertikkeli.

Mutta opettavainen retki se on ollut, olen oppinut paljon läheisistäni, niistä ihmisistä jotka kannattaa pitää lähellä ja niistä, joiden voi antaa mennä menojaan. Olen oppinut itsestäni, eikä se oppitunti ole varmaan ikinä valmis. Nyt alan oppia sen, että Peetu on yhä muutakin kuin kuollut lapseni. Hän on aina esikoiseni. Hän on muisto, mutta ei pelkästään muisto kuolleesta pikkupojasta, vaan myös elävästä. Leikkimässä, kokeilemassa, kiukuttelemassa. Ja toisinaan on ihan hyvä antaa hänen olla vain se pikkupoika, vaikka sitten puoli tuntia kampaajan tuolissa. Alan oppia, että sen syyllisyyden voi jättää omaan arvoonsa. Menee vielä epäilemättä tovi jos toinenkin, ennen kuin tunnen sen ja uskon sen, mutta nyt alan pikkuhiljaa oppia sen.


6 kommenttia:

  1. Olen varma, että kummitteleva pikkupoika kurkkaisi nurkan takaa huutaen "Pöö!" ja juoksisi kikattaen piiloon ilman pahoja ajatuksia. :) Olette ajatuksissa.

    VastaaPoista
  2. Minä en mitenkään osaa kuvitella, että Peetusta saisi pahantahtoista. Jos hän teitä tulisi moikkaamaan, niin varmaankin jonkun kepposen muodossa - tai kikatellen kuten Kirsi yllä kuvaili.
    Se, että pystyt kunnioittamaan Peetua antaen hänen (vaikka pienen hetken kampaajan tuolissa) olla puheissani rakas esikoisesi, pieni poika, on minusta äärimmäisen rakkauden osoitus. Kuolemasta kertominen varmasti on kielen päällä, ja ymmärrän että siitä kertomatta jättäminen tuntuu väärältä, mutta uskon myös, että joskus on vapauttavaa puhua Peetusta ihan Peetuna - ei kuolleena esikoisenasi, vaan Peetuna, ihanana omana itsenään.
    Olette rakkaita, ikävä teitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin noin, olipa kauniisti sanottu että koet sen äärimmäisen rakkauden osoituksena. Jäädään odottelemaan niitä kepposia, siis. :) Rakkaita tekin, ikävä teitäkin!

      Poista
  3. Kampaajalla käymiset oli kyllä aluksi kauheita, juuri siksi, että ne kyselee kaikenlaista. Kerran kerroin, että esikoinen on kuollut niin kampaaja oli vaan ihan hiljaa. Se oli törkein juttu, mitä olen tässä kohdannut. Mua ei ole niin loukannut tökeröt lohduttamiset, kun tiedän että se on vaikeaa. Mutta se, että ensin kysytään ja sitten ollaan vaan hiljaa..ja hän kysyi vielä näin "onko teillä muita lapsia". Siihen on hankala vastata ei. Nykyinen kampaaja ei tiedä D:sta. Tietää vain elossa olevista ja se on vapauttavaa, jutella vain niistä.
    Ensimmäisen suruvuoden aikana sain monenlaisia merkkejä D:n läsnäolosta. Yksi ihanin ja karmivin oli, kun nukuin käsi vauvamme masun päällä, tunsin kuinka toiset kädet laskeutuivat käteni päälle. Säikähdin aivan hulluna..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kyllä ollut harvinaisen tökerö kampaaja! Mitenköhän lienee itselleen perustellut tuon hiljaa pysymisen? Melkeinpä mikä tahansa olisi parempi reaktio. Varmasti on nimenomaan vapauttavaa, kun ei kaikkialla ajatella sinun olevan kuolleen lapsen äiti. Nyt se vielä tuntui tosi väärältä etten kertonut, mutta luotan siihen että aika tekee tässäkin tehtävänsä.
      Onpa ollut suloinen mutta varmasti hyytävä hetki, tuo toisten käsien tunteminen omiesi päällä. Tavallaan toivon, että olisin nähnyt jotain merkkejä, mutta mitään ei ole kuulunut. Yksi taulu tippui kerran yllättäen, siinä on meidän hääkuvamme ja lasten nimiäiskuvat. Vaikka se olisikin ollut jokin viesti Peetulta, en osaa arvailla mitä se olisi merkinnyt. Olisi nyt edes pudottanut vaikka oman kuvansa pelkästään. :)

      Poista