torstai 28. heinäkuuta 2016

Peetun viimeinen päivä

Tämä on etsinyt ulospääsyään jo jonkin aikaa, tavallaan kai ihan ensi päivistä asti. Luulin käsitelleeni asian, kun kirjoitin viimeisistä ja ensimmäisistä hetkistä, mutta ei se tainnut mennä niin yksinkertaisesti. Ei se taida tälläkään mennä, jos koskaan. Huomaan kuitenkin, että olen kiihtyvällä tahdilla pyöritellyt päässäni, vuoroin vältellytkin, ajatuksia Peetun sairastamispäivästä. Syyllisyys on taas noussut pintaan, ei niin vaativasti ja jyskyttävästi kuin ensimmäisinä viikkoina, mutta kuitenkin niin ettei sitä voi jättää huomiotta. Peetun sairastamispäivä oli kuitenkin osa elämäni hirveimmän ajan kavalkadia, siitä se kaikki alkoi.

Kun tuolloin joulukuisena tiistaina menimme nukkumaan, loppui elämä sellaisena kuin sen tunsimme. Se oli lopun alkua, Peetun elämän lopun. Kahdelta tiistain ja keskiviikon välisenä yönä heräsin siihen, kun Peetu itki. Menin hänen huoneeseensa ja hän sanoi, että masu on pipi. Kävi pissalla, silitin masua ja kysyin tuleeko kakka. Ei kuulemma ollut tulossa. Itku ei laantunut, hetkessä se yltyi niin kovin että kannoin Peetun olohuoneeseen ja koitin antaa särkylääkettä. Hän piti lääkkeestä, välillä pyysi sitä vaikkei mikään ollut kipeä, se vain oli "namia herkkua". Mutta tuona yönä edes herkkulääke ei uponnut, poika vain itki.

Soitin lastenpolille, pelkäsin umpisuolentulehdusta. Hoitaja kuunteli Peetun itkua, lapsi mönki sohvalla syliini ja itku vaimeni. Hoitaja sanoi, ettei hätää ole jos kipu helpottaa hetkeksikin. Kuulemma norovirus aiheuttaa pahojakin kramppeja ja sitä oli paljon liikkeellä. Pari tuntia kului, itkua tuli ja meni. En unohda miten Peetu katsoi minua silmiin ja huusi "masu pipi, aaa!". Lohduttelin ja silittelin, mutta en pelännyt.

Tai pelkäsin tietenkin, koska niin kauan kuin muistan olen kärsinyt oksennuskammosta. Se on vienyt monesta asiasta hohdon, usein olen joutunut miettimään suunnitelmia sen kannalta. Yhteisiä bussikuljetuksia juhlissa, jokaista lentokoneessa istumista (lentopelon ohella on oikein virkistävää stressata sitä voiko vieruskaveri pahoin), huvipuistot kammottavat, en voi huolehtia humalaisista ystävistäni heidän oksentaessaan. Mietin jopa sitä, voinko koskaan oikeasti yrittää saada lapsia. Peetun synnyttyä pelko vain kasvoi. Puklailemisiin totuin, ennen sekin kauhistutti. Mutta vatsatauti, sitä mietin illat pitkät, varsinkin epidemia-aikoina. Kun se lopulta tuli Peetun ollessa melkein kaksi, se oli oikeastaan helpotus. Pystyin huolehtimaan lapsesta, se ei ollut niin kamalaa kuin olin luullut. Edes oma vatsatautini. Luulin, että fobia on voitettu, mutta syksyn mittaan huomasin uudelleen käyttäväni suhteettoman paljon energiaa niinkin normaalin asian murehtimiseen ennakolta. Kun "noro" sitten alkoi, keskityin omaan pelkooni enemmän kuin kärsivään lapseeni. Siitä tunnen valtavaa syyllisyyttä. Jos minulla ei olisi tuota viheliäistä pelkoa, olisinko huomannut ettei kaikki ole hyvin? Kuoliko Peetu minun fobiani takia?

Peetu alkoi oksentaa kuuden maissa aamulla. Kauniisti pönttöön ja ämpäriin. Siitä ehdin hetken tuntea helpotusta, olin valloittanut yhden osion kammostani. Tunnustelin omaa oloani, koska huono olo iskisi minuun. Murehdin joulua, pohdin miten Seelan mahtaa käydä. Ihmettelin, miksei se jo lakkaa, mutta totesin itsekseni että pääsimme keväällä helpolla, vain parin tunnin sessiolla ja tällainen kellon ympäri jatkuva on aivan normaalia sekin. Soitin uudelleen polille, kun oksentaminen alkoi. Kaikki kuulemma hyvin, norolta vaikuttaa. Nesteytä ja tarkkaile. Sanoin, että poika on hikisennihkeän kalpea eikä kipu hellitä. Olimme kuulemma tervetulleet näytille, jos vointi epäilytti, mutta kaikki kuulemma viittasi peruspöpöön. "Jos hän on edelleen hikisennihkeänkalpea, voitte tulla näytille." Se hoitaja sanoi nuo sanat, vaikka olen toivonut ja yrittänyt muistaa väärin. Miksen minä mennyt, miksi yritin niin kovin päästä oman kammoni herraksi, etten lähtenyt? On eri asia, olisiko jotain tehty tai edes voitu tehdä. Se olisi erilainen syyllisyys, nyt olen jumissa oman toimintani kanssa. Vieras ihminen, ratkaisut tehnyt hoitohenkilöstö olisi ehkä vaikeampi armahtaa, ehkä helpompi, sitä en saa koskaan tietää.

Päivä meni oksennellessa ja murehtien noroa. Peetu ei syönyt, pillimehu kyllä upposi. Kipu hellitti, joten en edes muista miettineeni polille lähtemistä. Kysyin monesti onko masu pipi, ei kuulemma ollut. Kerran hän kiitti, kun pidin sankoa edessään. Voipuneella äänellä lausui "kiitos" ja vaipui takaisin makuulleen. Parinkymmenen minuutin välein vääntelehti, oli levoton. Edellisenä päivänä olimme vuokranneet kirjastosta Timppa-videon, uuden suosikin. Joka kerta havahtuessaan Peetu vaati "Timppa päälle", muttei jaksanut katsoa sitä hetkeäkään. Horrostimme yhdessä sängyssä.

Hän oksenteli vaikeasti, mitään ei juuri tullut ulos. Tuputin juotavaa, että oksentaminen olisi helpompaa. Päärynäpillimehu tuoksui ulostullessaan. Muistan, miten tivasin "tuleeko vielä, sano nyt, tuleeko vielä". Se sattuu pahasti, pahemmin kuin uusi leikkipuisto tai ehkä edes se, miten Peetun jälkeen syntyneet kaverit menevät iällisesti hänestä ohi. Se, että minä tiuskin pojalleni hänen ollessaan huonossa kunnossa, hänen elämänsä viimeisenä päivänä.

Illalla Peetu oli pitkään oksentamatta, yöllä tuli muutama hajayrjö. Kävi potallakin vielä reippasti kuuden aikaan, vaikkei sinne juuri mitään tullut. Ihmettelin kylmiä käsiä ja sinertäviä huulia, ajattelin sen johtuvan juomastaan rypälemehusta. Sitten se jo melkein oli ohi, kuolinkamppailu. Hiljaa sohvalla, kuiskaten "äiti". Sattuu.

Nämä olivat juuri tuosta kivusta johtuen niitä ajatuksia, jotka oli saatava ulos. Tuo hiljaa lausuttu "kiitos", miten tiuskin Peetulle, miten hän ei jaksanut paljon muuta, mutta Seelalle hymyili sanoen "moi Seela". Siksi kirjoitin tämän, jos se auttaisi. Tuskin, mutta onpahan koitettu. Syyllisyys hellittää vielä, mutta noista pirullisista ja märkivistä muistoista en pääse eroon, en vielä vuosiin. Kipeitä asioita, tavallaan kipeämpiä kuin se kuollut lapseni olohuoneen lattialla. Silloin keskiviikkona olisin vielä voinut tehdä jotain, silloin Peetu oli vielä täällä, silloin saatoin vielä suukottaa lämmintä otsaa.

Tiedän, että tämä kirjoitus on tuskallinen lukea, se oli sitä myös kirjoittaa. Mutta se oli kirjoitettava. Ja vaikka minusta ei nyt muutamaan päivään tai edes viikkoon kuuluisi mitään tänne, niin ei tarvitse olla huolissaan. Tämän kirjoittaminen oli puolen tunnin terapiasessio, niiden julmimpien ajatusten työstämistä. Jokaikinen kerta kun palaan lukemaan tämän tekstin, on sitä samaa työstämistä. Sitä tämä vielä on, vaikka välissä olisi normaalimpia oloja ja viikkoja, juhliakin. Mutta kyllä se helpottaa, Peetu sen minulle kertoi ja häntä minä uskon.


P.S. Huomasittehan, että tämä päivä oli kahden kirjoituksen päivä? Tarkoitukseni ei ollut julkaista kuin yksi, tuo edeltävä "Yksin yhdessä". Tämä teksti vain vyöryi ulos ja pakotti painamaan julkaisunappia samana päivänä.

36 kommenttia:

  1. Oon lukenut tätä blogia jonkin aikaa. Kirjoitat Peetusta niin tosi kauniisti, että tuntuu kuin olisin tuntenut hänet, vaikka en olekaan. Jokainen äiti tiuskii lapsilleen joskus, varsinkin silloin kun väsyttää. Silti jokainen meistä on oman lapsensa paras äiti. Uskon, että Peetu kyllä sen tiesi, että äiti rakastaa aina ja ehdoitta. Niin selvästi se rakkaus paistaa läpi kirjoituksistasi.
    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun luet ja kiitos kauniista sanoistasi, lohdutuksesta. Tuo on paras asia mitä minulle voi sanoa, että kirjoituksestani välittyy Peetun huikea persoona ja rakkauteni häntä kohtaan. ♥

      Poista
  2. Olen se äiti joka sanoi ,että poikasi menehtyi minun poikani syntymäpäivänä.(Jota ei enää tullut)siis pari kk ennen Peetun lähtöä.
    Minulta lähti aikuinen poika vuoden sairastettuaan ,kuitenkin yllättäen. Tuo syyllisyys jota tunnet "tiuskimisesta" on tuttua. Monta kertaa olin neuvomassa aikuista ihmistä, mutta ajattelepa olisinko tehny toisin jos olisin tiennyt tulevan kuoleman? Eli turha meidän on näistä kantaa syyllisyyttä.Tänään tuli itku pitkästä aikaa, enimmäkseen joku "möykyn tunne rinnassa". Toivottavasti edes hitusen osasin taakkaasi keventää kun livenä ois helpompaa tuoda ajatuksiaan julki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun sanoit tuon, vaikka kirjoitankin enemmän itselleni kuin muille, huomaan joskus kaipaavani teiltä lukijoilta juuri tuota vakuutusta; Peetun kuolema ei ollut minun vikani, hän tiesi että rakastin häntä vaikka tiuskinkin eikä se tehnyt hänen oloaan kurjemmaksi. Se möykky on varmasti meillä molemmilla vielä kauan seurana, mutta kummasti sen kanssa on oppinut olemaan, hengittämään edes jotenkuten.

      Poista
  3. Toivottavasti joskus syyllisyys hellittää, Peetu sai sinulta parasta mahdollista hoivaa ja rakkautta, oksennuskammosta huolimatta ♥♥♥
    -RL

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se vielä joskus hellittää, yllättävän kauan jo pysyikin piilossaan. Kiitos. ♥ ♥

      Poista
  4. Olit ja olet edelleen maailman paras äiti Peetulle - ja myös Seelalle. Peetu ei varmasti ikipäivänä olisi sinulle vihainen siitä ettet tiennyt. Älä rankaise itseäsi siitä, että pieni ihana poika riistettiin sinulta pois. Olet jo joutunut kantamaan kohtuuttoman taakan muutenkin. Sanat, tiuskitutkin, ovat vain sanoja. Enemmän merkitsee se rakkaus, jonka Peetulle annoitte ja jonka Peetu varmasti tiedosti viimeisinä hetkinään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi, sä osaat aina lohduttaa. ♥

      Poista
    2. Niin kauniisti muotoiltu kommentti! Juuri se asia, minkä itsekin haluaisin sanoa.
      Muista Teija olla itsellesi armollinen ❤️
      -KR

      Poista
  5. Mulla tuli itku sun puolesta <3 se syyllisyys on jotain niin käsin kosketeltavaa ja viiltävää. Sekin on pakko vaan työstää ulos. Halaus <3

    VastaaPoista
  6. Tuttuja ajatuksia, omakin poikani kuoli nukkuessaan/"nukkuessaan" kotona. Hän oli ollut useamman päivän kuumeessa ja edeltävän päivän erityisen huonovointinen. Ruoka ei kelvannut, unen päästä ei meinannut saada kiinni. Yöllä hän valitteli. Nukahdin muutamaksi tunniksi, joiden aikana hän kuoli. Syyllisyys on ollut valtava, vaikka minulle onkin sanottu, että todennäköisesti mitään ei olisi ollut tehtävissä. Kuolinsyytä ei ole löydetty (toisin kuin teillä) ja pojallani oli vaikea perussairaus pohjalla, mutta tiedän hyvin, mistä puhut kun puhut syyllisyydestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin samanlainen kokemus meillä on ollut, tuo pohdiskeleminen siitä miten äiti voi nukkua poikansa kuollessa. Jossain vaiheessa meidän on pakko armahtaa itsemme, sillä tapahtunut on tapahtunut. Mutta aikaa siihen vielä varmasti menee.

      Poista
  7. Voi rakas. Hyvä, että kirjoitit, nämä ajatukset ovat varmasti niitä vaikeimpia, raskaimpia ja kipeimpiä ajatella, saati sitten työstää meidän muiden luettavaksi. Olen ylpeä sinusta, rohkeudestaan, avoimuudestasi, ja siitä miten kauniisti osaat ne kipeimmätkin ajatukset sanoiksi pukea, miten viiltävän elävästi tunnen tuskasi tekstejäsi lukiessani.
    Ajatus, henkäys, päivä kerrallaan. Ja Peetun sanoin, kohta helpottaa ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, en osaa sanoa muuta. Kiitos kun olet siellä mukana! ♥

      Poista
  8. Jos vain voisin jotenkin lohduttaa. Tätä sattuu lukea, vatsaa kivistää ja itku on herkässä, kuten muidenkin tekstien kohdalla.

    Tuolloin joulukuussa oli paljon noro- ym. tautia alueella liikkeellä. Muistan itsekin mananneeni, että en mitään tällaista katastrofia kotiin halua, kun on pieni vauva talossa. Voisin kuvitella, (varsinkin oksennuskammoisena), kuinka tuolloin huoli pikkusiskostakin on vaikuttanut "äidinvaistosi" toimintaan, jota olet piiskannut. Et olisi voinut tietää. Päivystyskään ei tiennyt. Kukaan ei tiennyt. Olit kuitenkin Peetun läsnä, tukena ja turvana, kotona.

    Joka kerta, kun Peetu ja teidän perheenne on ajatuksissani, haluan rutistaa omia lapsiani. Tuntuu vain niin käsittämättömältä, miten yllättäviä tapahtumia voi elämään sattua, ja miten voimaton sitä lopulta on itse.

    Minäkin jaan yhden ajatuksen, joka on varmaan jollakin tasolla väärä vaikken pahaa tarkoitakaan. Muistan myös joulukuussa, kun Facebook-ryhmässä kirjoitettiin "nimettömästi" menestyksestänne. Mietin tuolloin, "voi, varmasti joku vaikeasti sairas lapsi kuollut, surullista". Kun sain myöhemmin tämän blogin kautta tietää koko tarinan, järkytyin. Ei näin voi käydä. Samanikäiset lapset kuin minulla. Samanlainen perusterve, ruskeasilmäinen, hymyileväinen, rakastettava ja rakastettu, reipas nuori poika, kuten minunkin esikoiseni. Poikani, joka myös lohduttaa sanoin "kohta helpottaa".

    Mikään ei voi korvata tätä menetystä. Olisimmepa saaneet tuntea Peetun jo aiemmin, hän taisi olla aika mainio tyyppi. Olisin sen hänelle kertonut. Nyt kerron sinulle, että vaikka ikävä ei varmaankaan koskaan mihinkään katoakaan, niin siitä syyllisyydentunteesta toivoisin sinun pääsevän eroon. Peetulla on hyvä ja rakas äiti. Hän kertoikin sen sinulle myös ennen lähtöään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyi apua, mitä kirjoitusvirheitä yön tunteina on tullut tehdyksi. Menetyksestä tietenkin yritän puhua. Ja toiseksi tällä huonolla ulosannilla en tarkoita vähätellä kenenkään kokemuksia. Tarinoita on erilaisia, kohtaloita erilaisia, mutta mitä kai yritin sanoa on, että tämä sattui jotenkin erityisen lähelle. Olisi voinut olla me.

      Poista
    2. En mä kyyneliltäni edes huomannut kirjoitusvirheitä! Kauniisti kirjoitit, kiitos. En näe ajatuksessasi mitään väärää, olisin itse varmasti ajatellut ihan samoin. Ja niin ajattelinkin vielä vuosi sitten, muistan kuolleiden lasten muistopäivänä lukeneeni Facebook-ryhmän julkaisuja aiheesta ja miettineeni että onpa kamalaa, itse en selviäisi. Niin sitä tosiaan luulee, kunnes se on ainoa vaihtoehto. Olet rohkea kun luet tätä, vaikka itselläsi on niin samanmoinen perhe kotona.

      Poista
  9. Noin yksityiskohtaisesti Peetun viimeisistä hetkistä emme olekkaan koskaan jutelleet. Itkettää, oksettaa lukea. Mutta silti luen ja yritän jotenkin samaistua tunteisiisi. Ja tietenkin, miettiä, että miten voisin taas helpottaa, auttaa. Tiedän, etten voi, ei kukaan voi. Muistelin kuitenkin keskustelua siitä jossittelusta, että jos olisitkin vienyt Peetun päivystykseen, niin mitä sitten? Olisi häntä tutkittu, ehkä leikelty ja silloin viettänyt viimeiset hetket letkuissa ja lopputulos olisi kuitenkin ollut sama. Mieluummin kotona, teidän lähellä. Väitän, että vähemmän hän kärsi näin. Mummoni toivoi aina kuolevansa "saappaat jalassa, suoraan pellolta". Sen hän melkein saikin ja niin sai Peetukin. Paras tapa lähteä, kun täältä lähdettävä jokaisen on. Peetu vain lähti niiiiiin paljon liian aikaisin. Tänäänkin juttelimme Peetusta. Meillä juostiin pihalla kasteluleikkien jälkeen Peetun kylpytakki päällä pitkin pihaa kiljuen ja nauraen. Mietin miksi me olemme oikeutettuja näkemään meidän pojan juoksevan tuo takki päällä, mutta te ette. Niin epäreilua. Kiitän taas, että kirjoitat ja siitä, että saimme Peetun lelut ja vaatteet käyttöön ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En varmaan olekaan niistä puhunut, ne eivät ole tuntuneet niin merkittäviltä. Tai siis tottakai, mutta olen nähnyt ne vain osana sitä tapahtumaketjua, en erillisenä käsiteltävänä asiana. Onnestahan kaikki nimenomaan on kiinni, sen olen alusta asti käsittänyt. Siis ettemme ole tehneet mitään "ansaitaksemme" tämän, eikä varsinkaan Peetu ansainnut tätä, se vain tapahtui juuri meille, reilua tai ei. Kiitos kun juttelette Peetusta yhä! ♥

      Poista
  10. Hei! Löysin blogiisi sattumalta, ja luin kaikki tekstisi kertaistumalta läpi. Kirjoitat rakkaimmistasi ihanalla lämmöllä, myös poisnukkuneesta pojastasi. Olen äärettömän pahoillani että jouduitte kohtamaan hänen menetyksensä. Toivon sinulle ja perheellesi kaikkkea hyvää. Terveisin Memmuli

    VastaaPoista
  11. Kiitos, kauniisti sanottu. ♥

    VastaaPoista
  12. En ole koskaan jäänyt koukkuun mihinkään blogiin. Aina olen niistä innostunut, tallentanut kirjanmerkkeihin. Turhaan. En löydä niistä sitä sisältöä, mikä alunperin mukaan innosti. Blogisi on selvä poikkeus. Tänne tulen. Säännöllisesti. Haluan olla mukana, tukena.
    Ja jos päiväni meinaa olla harmaa paisteesta huolimatta, tulen tänne. Ja näen niin kauniit poikasi kasvot, poikeuksetta aina hymyilevät. Lämpö huokuu ylleni. Maailmassa on ollut joskus jotain noin täydellistä, kuin Peetu. Jotain noin ainutlaatuista ja ihanaa, että kurkkua kuristaa, kun joudun ajattelemaan häntä tähtenä taivaankannella. Varmastikkin hymyilevänä tähtenä.

    Olen todella tunteellinen ihminen, ja paljolti läheisriippuvainen, varsinkin omista lapsistani.
    Olen kuullut sanonnan, että enempää ei anneta, kuin jaksaa kantaa. Tätä pohtiessani, olen tullut siihen tulokseen, etten jaksaisi kantaa. Helppo sanoa, kun lapsenin ovat terveitä ja eläväisiä.
    Kun ajattelen pohjattoman suurta suruasi, pohdin, että oletko sinä juuri niitä jotka jaksavat kantaa? Tiesitkö olevasi?
    Minä tiedän tuntematta sinua, että olet varmasti vahvimpia ihmisiä päällä maan.
    Sen saattaa aistia jokaisesta lauseestasi. Käyt läpi sellaista elämänkoulua, joka on niin epäreilu, ettei sanoja aina edes löydy. Vahvasti menet eteenpäin, uskoen joskus helpottavan. Ja niin se varmasti helpottaakin, vaikka sitä on vaikea uskoa juuri nyt. Tässä hetkessä.
    Luota itseesi. Luota rakkauteesi, jota kannat lapsiasi kohtaan. Syrjäytä se ruma, harmaa, rupinen syyllisyys, joka nostaa päätään, vieden aikaa kaikkein tärkeimmältä. Rakkaudelta.

    Halaus, Minttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hirveän kauniisti kirjoitettu, olen otettu. Kiitos, siitä huolimatta että sait silmäni kostumaan, tai ehkä juuri siksi. Tiedän, että monet tulevat tänne itkemään ns. "viihdeitkua", samaa jota itse olen itkenyt vastaavien asioiden äärellä kun kaikki oli elämässä hyvin. Samaan kuuluvat elokuvat, tietyt biisit, kaikki sellainen. Sitä itkee kunnolla ja tuntee puhdistautuvansa, palaa omaan elämäänsä ja arvostaa sitä että on kaikki se mikä on. Viihdeitku muuttui kohdallani kauheimmaksi todellisuudeksi, en sitli koe siinä mitään pahaa, että blogin lukijat ja ystäväni pitävät tätä meidän tilannetta painajaisena ja tuntevat helpotusta siitä, ettei tämä ole heidän elämänsä. Se on oikein. Mutta siksi tuntuu ihan valtavan hyvältä, että tulet tänne myös harmaana päivänä, et lukemaan mikä voisi olla vielä huonommin, vaan katsomaan Peetun kuvia. Se on ihan uskomattoman kaunis ja lohduttava ajatus.

      En koe olevani vahva, en tee tätä tarkoituksella. Tavallaan minua ahdistaa kun minua pidetään vahvana, ihan kuin se olisi rooli joka minulle on pakotettu ja josta en voi poiketa, en voi tuottaa pettymystä. Tavallaan se ei ahdista, koska en voi sille mitään. Alussa yritin olla olematta vahva, mitä se ikinä tarkoittakaan, ajattelin että surisin enemmän oikein jos en olisi niin "vahva". Mutta tällaista tämä nyt on, näin minä tämän koen. En sen paremmin kuin kukaan muukaan, edes sinä jos tähän joutuisit. Kuten jossain kommentissa jo mainitsinkin, en olisi uskonut olevani näin vahva ennen kuin se oli ainoa vaihtoehto. Kiitos kun luet! ♥

      Poista
  13. Tsemppiä, voimia, aurinkoa! Kirjoitat kauniisti pojastasi <3

    Anna

    VastaaPoista
  14. Tämä on varmasti ollut niitä vaikeimpia tekstejä - hyvä, että sait kirjoitettua. Raskasta lukea, mutta se on totaalisen toissijaista suhteessa siihen, kuinka raskasta noiden hetkien kirjoittaminen on ollut.

    Kunpa voisin ottaa syyllisyytesi pois tai kantaa sitä edes hetken harteillani. Tiedän, että sanani ei voi viedä tunteitasi pois, mutta eräs itseäni auttanut ajatus on ollut perusturvallisuuden suoja, joka tuolloin vielä oli olemassa. Ennen Peetun kuolemaa te elitte maailmassa, jossa pahoja asioita ei satu (kuin joillekin tuttujen tutuille, ehkä). Maailmassa, jossa vatsataudit olivat noroviruksia, päänsärky aivokasvaimen sijaan migreeniä ja patti jalassa syövän sijaan rasvapatti. Sellaisessa maailmassa, jossa aina lopulta pystyi huoahtamaan helpotuksesta: "ei onneksi mitään vakavaa." Siinä maailmassa ei osaa ajatella pahinta mahdollista vaihtoehtoa. Siinä maailmassa sitä ei ole. Ei syyllisyys tällä pois lähde, mutta on tuonut hieman armoa syyllisyyden keskelle - ja armoa todella tarvitaan.

    Ja kuten eräs on yllä niin valtavan kauniisti sanonut, älä rankaise itseäsi lisää - Peetun kuolema on aivan tarpeeksi suuri taakka.

    VastaaPoista
  15. Onpa järkevä ajatus! Noinhan se juurikin on ollut, siitä kertoo sekin että nyt perusturvallisuuden järkyttyä pahimmalla mahdollisella tavalla ei mikään vatsatauti enää ole noro eikä mikään patti vaaraton.

    VastaaPoista
  16. Luin joulun alla koko blogisi kerralla. Pystyn samaistumaan niin moneen kirjoitukseesi, ajatukseen ja tunteeseen. Nyt palasin teksteihisi ja jotkin liippaavat niin läheltä omia ajatuksiani matkan varrella... surumatkan. Minun 3-vuotias poikani kuoli yllättäen v.2014 aivoinfarktiin. Me myös luulimme että kyse on vain vatsataudista... Samoja pohtimisia ja miljoonia mitä jos -jossitteluja ja iso syyllisyyden taakka harteilla on menty eteenpäin. Ylä -ja alamäkeä. Mutta silti eteenpäin. Kiitos kun olet jaksanut kirjoittaa❤️ Suuri��Peetulle. Olet hänen ainut ja paras äiti.

    Annakaisa

    VastaaPoista
  17. Nuo kysymysmerkit oli sininen sydän Peetulle❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, otan osaa menetyksesi johdosta! On niin käsittämättömän monta syytä, mihin lapsi voi kuolla. Ennen tätä kaikkea kuvittelin naiivisti, että kätkytkuoleman riskin pudottua jäljelle jää käytännössä vain syöpä ja onnettomuudet. Vertaistuki on kaikessa korvaamattomuudessaan muös hirveän pelottavaa, kun kuulee mitä kaikkea voi tapahtua. Mukava kuulla että olet saanut jotain tästä blogista irti, ja että kaikesta huolimatta elämä vie eteenpäin. Kiitos sydämistä. :)

      Poista
  18. Meillä Jooalla oli perussairaus, aivoissa, mutta sen ei pitänyt olla millään lailla kohtalokas. Saimme elää pääosin normalia elämää ja lapsi kehittyi normaalisti. Kuolema oli lääkäreillekin mysteeri... mistä kaikki johtui. Siitä pirun vatsataudista meillä, huoh! Tuo on niin totta että vertaistuki tuo myös todella paljon pelkoa mihin kaikkeen voikaan kuolla... ja kun elää tässä kuoleman maailmassa ei mikään ja kukaan ole turvassa. Välillä ihan helvettiä kun joutuu niin paljon pelkäämään. Huoli elävistä lapsista on valtava. Toivon sinulle, että toinen suruvuotesi on armollisempi, sitä se oli meille. Enemmän onnellisuutta ja kiitollisuutta. Enemmän arvostusta sitä lyhyttäkin elämää kohtaan. Onhan elämä kuitenkin yhtä arvokas oli se kuinka pitkä tahansa, niin myös meidän pienillä pojilla. En ikinä tule hyväksymään sitä että Jooa kuoli, mutta kai jollain tavalla hyväksymään sen että joudun elämään tätä omaa elämääni konkreettisesti ilman poikaani, joskin se kulkee aina matkassani, muistoossani ja sydämessäni❤️ Kaikkea hyvää teidän perheelle! Luen kyllä jatkossakin tätä blogia, hyvä jos jaksat kirjoittaa. Varmasti monelle apua. Halaus surusisko.

    VastaaPoista
  19. Teistä oli lehdessä juttua, ja sitä kautta päädyin tänne. En tiedä luetko edes näin vanhoihin kirjoituksiin tulevia kommentteja, ja ehkä aihe ei edes ole enää ajankohtainen (en siis ole lukenut tätä pidemmälle vielä), mutta halusin silti sanoa tuohon syyllisyyteen riippuen. Puhut kovasti siitä, että kyllähän äidin pitäisi huomata, ja miten saatoitkaan nukkua. Mutta Peetulla oli käsittääkseni kaksi vanhempaa. En siis vihjaa, että miehesi olisi syyllinen, vaan juuri päinvastoin. Isäkään ei huomannut, isä kävi tarkistamassa nukkuvan lapsen tilaa, eikä huomannut, isä tiesi kivuista ja oksentelusta muttei vienyt lääkäriin. Miksi kannat vastuuta yksin? Miksi sinun "rikkeesi" on niin paha, mutta isä on päästetty syyllisyydestä? Jos et syytä häntä, miksi syytät itseäsi? Vaikka äitiys välillä kohotetaan mystiseen asemaan, ei meillä oikeasti ole mitään maagista kykyä tietää asioita sen enempää kuin isilläkään. Peetun isä ei mitenkään voinut tietää - eikä voinut äitikään. Tuntuu että olet tajunnut, että isä ei Peetun kuolemaa aiheuttanut. Toivon, että joskus ymmärrät, ettet sinä ollut missään ns. "korkeammassa" asemassa, kuin joku kylän vanhin kristallipallon kanssa, jolla olisit voinut nähdä enemmän kuin isä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun löysit tänne ja luit. Aihe on aina minulle ajankohtainen, en ikinä kyllästy kertomaan Peetusta, vaikka se tarkoittaa samalla puhumista hänen kuolemastaan. Joka kerta kun puhun asiasta, jäsennän asiaa mielessäni ja autan itseäni eteenpäin. On myös ollut helpottavaa huomata, miten paljon helpompaa puhuminen on, miten luonnollinen osa elämää asiasta on tullut. Enkä tarkoita tällä, että puhuisin Peetusta ja hänen kuolemastaan jatkuvasti, en edes päivittäin kenenkään kanssa.

      Olen itsekin miettinyt, miksi juuri minä koen syyllisyyttä ratkaisustamme olla lähtemättä lääkäriin. Uskon, että se liittyy ensinnäkin äitimyyttiin, siihen uskomukseen (jota olenkin pitänyt ja pidän jossain määrin yhä totena), että äidillä on erilainen luonnollinen vaisto lastaan kohtaan, kuin isällä. Toisekseen perhedynamiikkamme oli sellainen, että minä tein tällaiset päätökset. En tiedä miksi, ehkä se oli persoonakysymys. Yhtä kaikki, Peetun isäkin koki monenlaisia hurjia tunteita, myös syyllisyyttä, mutta vähän eri kantilta kuin minä. Kiitos, kun sait minut miettimään asiaa.

      Poista
  20. Hei <3 Kerroit jossain aiemmassa postauksessa, että Peetun kuoleman jälkeistä tulevaisuutta ei voi elää niinkuin jokainen hetki olisi viimeinen. Että kaikesta pitäisi tehdä pelkkää parasta hetkeä. Vaan elämää pitää elää "tavallisesti", virheineen ja tiuskimisineen. Myös elämä ennen Peetun kuolemaa oli sitä tavallista, normaalia. Ja minun kokemuksen mukaan normaaliin kuuluu äidin tiuskinta. Toivottavasti tuo syyllisyys on jo painunut kauas taka-alalle ja sen osalta taakka vähän keventynyt <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos näistä lohduttavista ja todella, todella järkeenkäyvistä sanoista! Kun aika on kuljettanut jo näin pitkälle, nuo syyllisyydentunteet ovat todella painuneet taka-alalle eivätkä useinkaan tule piipahtamaan. Kyllähän sen ajatteleminen edelleen sattuu, mutta yhä harvemmin sitä tulee lopulta ajateltua. Kiitos sinulle!

      Poista