keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Syy ja syyllisyys

Tästä vittumaisten tunteiden paletista alkaa pikkuhiljaa kaikota yksi elementti, syyllisyys. Tai oikeastaan sen yksi muoto; se että Minun Olisi Pitänyt Tajuta. Kauemmin tulee varmasti kestämään syyllisyys siitä, että jatkamme täällä elämäämme ilman Peetua, siis sitä fyysistä Peetua. Epäilemättä tämä jossittelu ja syytöksetkin tulevat vielä käymään vierailulla aika ajoin, mutta ainakin nyt tuntuu helpommalta.

Eilen nimittäin soitti meidät kuolinpäivänä vastaanottanut lääkäri ja kävimme hänen kanssaan kuolemaan johtaneita tapahtumia uudelleen läpi. Ruumiinavausraporttikin on meille tulossa, mutta luulenpa etten sitä ikinä tule avaamaan. Peetulla oli siis sikiöaikainen jäänne suolistossa, epämuodostuma nimeltään Meckelin divertikkeli. Jostain syystä, jota kuulemma ei voida koskaan saada selville, tähän divertikkeliin oli alkanut muodostua kiertymä, joka johti laajaan kuolioon. Divertikkeli esiintyy noin yhdellä sadasta eikä itsessään ole vaarallinen. Se, että siihen kehittyy kiertymä on äärimmäisen harvinaista ja yksinkertaisesti huonoa tuuria. Vielä huonommaksi (tai miten asiaa sitten katsookaan) tuurin tekee se, että Peetun oireista puuttuivat ne tyypillisesti hoitoon ohjaavat verinen ripuli ja hurjat mahakivut.

Peetun viimeisen vuorokauden muisteleminen tuottaa suunnatonta tuskaa ja ahdistusta, mutta alan ymmärtää ettei mitään ollut tehtävissä, välttämättä edes "mahataudin" jo alettua. Nyt pieni räpylävarpaamme sai nukahtaa kotisohvalle (vaikkakin yksin, pieni raukka, minun ollessani syöttämässä pikkusiskoa), eivätkä hänen viimeiset hetkensä olleet täynnä letkuja, vieraita ihmisiä ja pakokauhua. Laihahan tuo lohtuna on, mutta ehkä jonain päivänä tuo huojennusta.

Korviini on kantautunut, että Peetun tapauksesta on keskusteltu TYKS:issä, päivystyksessä ja ensihoidon piirissä ja ohjeistuksiakin muutettu niin, että nämä äärimmäisen harvinaiset erotettaisiin norovirusten joukosta. Ehkä jonain päivänä minua lohduttaa sekin, jos tämä meidän painajaisemme pelastaa jonkun hengen. Ehkä jonain päivänä. Minulla ei kuitenkaan ole mitään pahaa sanottavaa ketään Peetua hoitanutta tai hänet kuolemansa jälkeen kohdannutta tahoa kohtaan. Päinvastoin, olemme saaneet pelkästään loputonta tukea ja asiantuntemusta osaksemme. Divertikkeliä ei kuulemma välttämättä voida havaita edes ultralla, mutta olemme kuulemma koska tahansa tervetulleita tutkimuksiin pikkusiskon kanssa, mikäli sen koemme helpottavan oloamme. Perimällä ei kuitenkaan tässä arpapelissä ole suolistoekspertin mukaan sijaa.

Edelleen korostan, että olen kiitollinen siitä asiantuntemuksesta ja tuesta, jota olemme TYKS:istä saaneet osaksemme. Peetua tutkinut lääkäri on mitä empaattisin ja osaavin. En voisi kuvitella, miten pahalta tämä raskas prosessi tuntuisi, jos emme vieläkään tietäisi kuolinsyytä (saati jos se olisi ollut mitenkään meidän estettävissämme). Saimme tietää tapahtumista jo vuorokauden kuluessa, vaikkakin sitten siitä syystä, että kotona äkillisesti kuolleen tapauksessa lienee kyseessä rikosepäily, niin pohjattoman kaamealta kuin se fakta tuntuukin.

Tuo "meidän lääkärimme" osaa olla niin vakuuttava toistaessaan uudelleen ja uudelleen ettemme ole tehneet mitään väärin, että mietimme voisiko hän muuttaa meille. Voisimme sitten aina hänet herättää ja pyytää uudelleen kertomaan, että kyseessä oli vain epäonninen sattuma ja me emme ole tähän syyllisiä millään tasolla. On hän kuitenkin langan päästä tavoitettavissa ja kuulemma valmis kertomaan saman asian niin monesti, kuin sen haluamme kuulla. Lupasi vielä soittaa parin viikon päästä siltä varalta, että meillä on kysyttävää.

Lopuksi hän kertoi haluavansa vielä sanoa, että Peetu oli todella kaunis lapsi. Ja olihan se, uskomattoman täydellinen! Ikävän hyöky kouraisee taas; voi miten kaipaan nappisilmiäsi ja virnettäsi. Voi miten olisin halunnut seurata kauneutesi kehittymistä vuosien varrella. Voi, miten sinua kaipaan...


9 kommenttia:

  1. Toivottavasti loputkin syyllisyyden rippeet kaikkoaa kauas pois ��
    -Eve

    VastaaPoista
  2. Lopussa piti olla sydän mut eipä onnistunut näköjään.. <3

    VastaaPoista
  3. Kyllä ne varmaan aikanaan, paljon jo helpotti. Kiitos! <3

    VastaaPoista
  4. En kykene edes kuvittelemaan tuskaanne.kyynel silmässä luen surustanne.voimia ja rakkautta.

    VastaaPoista
  5. Ihan hirveää kysyä, mutta tämä kysymys vainoaa minua.. Mitä, jos olisitte menneet lääkäriin? Olisiko divertikkeli voitu havaita ja olisiko sille voitu tehdä jotain? Kamalien epäonnisten sattumien summa. Siis sekin, että ei edes oireillut. :( En todellakaan tahdo sinulle pahaa mieltä, mutta en pääse eroon tästä pohdinnasta ja koska olet kirjoittanut kaikesta niin suoraan, ajattelin, että uskallan tämänkin kysyä. Koska tiedän, että olet kysynyt tätä lääkäriltä varmasti. Jos et tahdo asiaa enää miettiä, ymmärrän hyvin. Ja pahoittelen tungettelevaa kysymystäni, mutta olen nyt useampana iltana menettänyt yöunet tätä pohtiessani. Ehkä pohdin tätä niin vahvasti, kun mietin, miten tulisi itse toimia, jos ikinä huomaisi olevansa samassa tilanteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun kysyit suoraan! En ole tuota divertikkeliä itsessään murehtinut, koska se tosiaan ei oireillut mitenkään toisin kuin kiertymä. Divertikkeli ei ole kovin harvinainen, kiertymä on vähän harvinaisempi muttei sekään mikään kummajainen. Divertikkeli olisi voitu havaita ja sen leikkaus olisi ollut pieni operaatio. Jos se siis olisi oireillut. Samoin kuin kiertymä, niitäkin leikataan paljon. Molemmissa Peetulta vain puuttuivat ne oireet. Sen suhteen en tosiaan ole syyllisyyttä kokenutkaan että minun olisi pitänyt tietää divertikkelistä, en olisi voinut. Mutta olisin voinut erottaa kiertymän ja mahataudin, sitä pohdin aika ajoin. Hyvä kun kysyit, älä murehdi!

      Poista
  6. Kiitos vastauksestasi "tyhmiin" kysymyksiini. Sytytin tänään kaksi kynttilää kotimme pihalle lyhtyihin. Kerroin miehelleni, että toinen kynttilä on teidän Peetulle (olen kertonut hänelle paljon teistä) ja toinen kynttilä meidän ensimmäiselle lapsellemme, joka kuoli kohtuuni. Ihania keväisiä, auringontäyteisiä päiviä toivon teille, vaikka muistankin että kevätauringon kirkkaus oli joskus synkkääkin talvea pahempi.. Mutta joskus tuntui, että valossa oli toivoakin. Runoista sain itse aikanaan jonkin verran lohtua.

    Hiljaisina hetkinä
    kun ei ole ketään
    katselen ikkunasta ulos.
    Siellä on kaikki
    niinkuin ennenkin.
    Vain minä muutun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Huomasin vasta nyt viestisi, kun palasin lukemaan vanhoja tekstejä. Kiitos, kun olet sytyttänyt kynttilän Peetulle ja kertonut hänestä. Kiitos tuosta hurjan kauniista runostasi. Olen pahoillani puolestanne, että tekin olette joutuneet kokemaan lapsenne kuoleman.

      Poista