perjantai 1. tammikuuta 2016

Uusi vuosi

Niin se vuosi vaihtui, ja tämän päivän kansallinen darra sopii mun mielentilaani paremmin kuin eilinen kuohuva, pirskahteleva juhlahumu. Kuten joulu, uusivuosikin oli meillä tänä vuonna vain päivä muiden joukossa. Avattiin me tosin pullo kuohuvaa, kun oli hääpäivä. Mutta yleisolotila oli normaaliakin kurjempi, tuntui kuin vuoden vaihtumisen myötä Peetu jäisi historiaan. Lisäksi mieleen tunki ajatuksia siitä, pelkääkö se jossain tuota pauketta ja onhan se Muumi-peitto lämpimästi päällä, ettei palele. Hulluja ajatuksia, kai se on mielen kamppailua hyväksyä se tosiasia, ettei Peetu oikeasti ole missään.

Tänään olo on vain sellainen peruspaska. Ahdistava, painava, ankea, surkea. Jokunen päivä sitten tajusin, että odotan jotain. Toivon, että päivät vaan menisi nopeasti jotta... mitä? En tiedä itsekään. Toivottavasti mun pääni ei kuvittele Peetun vielä jostain palaavan. Toivottavasti odotan vain kiihkeästi sitä päivää, kun tuntuu edes vähän paremmalta. Kyllä sekin sieltä tulee vääjäämättä, siihen on pakko uskoa.

Sanovat, että ensimmäinen vuosi on raskain, kun kaikki tehdään ensimmäistä kertaa ilman sitä rakasta. Varmasti niin onkin. Samalla luovutaan niistä suunnitelmista, mitä oli. Ja senkin puolesta aika helpottaa, että suunnitelmat eivät olleet enää niin tarkkoja. Jouluna olo oli kaamea senkin vuoksi, että suunnitelmat oli tehty kellon tarkkuudella. Mietin, miten Peetu olisi aamulla saanut joulukalenterista sen kaikkein siisteimmän yllärin, Postimies Pate -figuurin, jota olisi kantanut joka paikkaan. Kunnes iltapäivällä olisi tullut pukki ja Postimies Pate olisi unohtunut lahjavyöryn alle, ehkä. Tai sitten sen kanssa olisi menty nukkumaan vielä keväälläkin. Mutta tästä eteenpäin suunnitelmat olivat suuntaa-antavia; pulkkamäkeen kun tulee lunta, laivalle ehkä keväällä, kesällä Kolmårdeniin. Eilen sain itkupuuskan, kun mietin miten Peetu ei sairastakaan keväällä vatsatautia. Niin paljon kuin olen sitä miettinyt ja pelännyt. Ihan hullua.

Eihän noista suunnitelmista kokonaan tarvitse luopua, aikanaan kaikki puuhataan pikkusiskon kanssa (myös se vatsatauti, vamasti). Mutta kun sekin tuntuu väärältä. Ollaan vähän hymähdeltykin sitä, että pikkusiskolle ei voi ikinä antaa pillimehua, kun Peetu siitä tykkäsi. Raukka ei pääse edes lähipuistoon, kun siellä oltiin Peetun kanssa. Ne muistot on kipeydessäänkin vaan kohdattava, pikkusisko on ansainnut yhtä hyvän lapsuuden kuin Peetulla oli. Ei saa antaa pelolle ja syyllisyydelle valtaa. Viime aikoina se syyllisyys on kaivautunut vielä syvemmäksi. Tällä kertaa siis syyllisyys siitä, että me jatkamme elämäämme täällä ilman Peetua. Että me kolme olemme nyt tämä näkyvä perhe, joka jatkaa uuteen päivään, viikkoon ja vuoteen, eikä Peetu ole mukana fyysisesti. Pelkään, että Peetu jostain katselee ja miettii "siinähän nyt menette sen vauvanne kanssa".

Ehkä ne ajatukset helpottavat edes murto-osan, kun on hauta jolle mennä Peetua moikkaamaan. Ja kunhan löydetään ne omat tapamme, joilla Peetu elää tämän "uuden" perheen arjessa joka päivä. Niin tänä vuonna kuin ensi vuonna ja aina.



6 kommenttia:

  1. Teillä sain pidettyä itseni kutakuinkin kasassa, mutta näitä sun tekstejä lukiessa ei voi pidätellä valtavaa itkuryöppyä. Kirjoitat niin valtavan hyvin! Tänään puhuin Peetusta ja eilenkin. Omalta osaltani aion pitää huolen, että kun Konsta kasvaa, hän tietää mahtavan reippaasta Peetu-pojasta, joka oli taitava ja kiltti. Peetu elää puheissa, jutuissa ja muistoissa.
    Mä olen jotenkin tosi kiitollinen siitä, että jaat näitä fiiliksiä. Jotkut omivat surunkin, eivätkä päästä muita suremaan. Itsekkäät ihmiset kai tekevät niin. Kiitos ja toivottavasti jaksat jatkaa, vielä silloinkin, kun olo helpottaa!!!
    Krista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, itselleni tuntuu olevan välttämätöntäkin jakaa näitä tuntoja. Ne jäsentyy paremmin hallittavaksi klöntiksi päässä, kun kirjoittaa. Tuli kyyneleet, kun kerroit miten pidät Peetun puheessa mukana. Kiitos siitäkin! <3

      Poista
    2. Ei ole itsekkyyttä omia omaa suruaan,ympärillä voi olla todella itsekkäitä ja typeriä ihmisiä neuvomassa, miten nyt kuuluis surra, mitä tehdä yms...ja se uteliaisuus, että miten ja miksi ja tekikö itsarin? Eipä paljo huvita tämmösten kans jakaa suruaan. Ihanaa Teija, että teillä on hyviä ystäviä tukemassa ja että kirjoitat tänne. Olen aivan sanaton, voimia teille jokaiseen päivään <3 T. Lapsensa menettänyt.

      Poista
    3. Itse kirjoitin runoja, muistoja, kuuntelin tietynlaista musiikkia, mikä vaan vähänkin lohdutti, tai sitten itketti vielä enemmän...T.sama

      Poista
  2. En koskaan kommentoi mihinkään mitään, mutta nyt on pakko.. En tunne teidän perhettänne, mutta olen kuullut Peetun tarinan. Ja olen lukenut näitä sinun tekstejäsi ja itkenyt. Näistä tulvii suuri rakkaus ja viiltävä ikävä läpi.. Peetu on taatusti ollut rakastettu poika ja saanut elää hyvän elämän. Tosin liian lyhyen.
    Toivon teidän perheellenne voimia jatkaa eteenpäin. Olette usein myös meidän tuntemattomien mielessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kauniisti sanottu, kiitos! Minulle tulee todella hyvä mieli siitä, että tuntemattomallekin välittyy Peetun elämä hyvyydessään ja tämä ikävä karmeudessaan.

      Poista